Scandal de corupție în Republica Moldova. Fiul lui Vladimir Filat, fost premier, trai de nabab la Londra, din bani publici: Se plimba cu Bentley și „închiria un apartament de 390.000 de lire”

Scandal de corupție în Republica Moldova. Fiul lui Vladimir Filat, fost premier, trai de nabab la Londra, din bani publici: Se plimba cu Bentley și „închiria un apartament de 390.000 de lire

Scandal în Republica Moldova. Noi informații despre personaje controversate au ieșit la suprafață, în timpul mandatului Maiei Sandu, ca președinte. Luca Filat, fiul fostului premier pro-rus, Vladimir Filat, a fost descoperit că în Marea Britanie ducea un trai de nabab, la doar 26 de ani.

Ambasadorul britanic Steven Fisher a oferit dezvăluirile, pentru Moldova Curată. Potrivit diplomatului, sumele cu care tânărul și-a făcut de cap sunt bani publici, din Republica Moldova.

„Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390.000 lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie.

Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor”, a declarat Fisher.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, colaborare cu autoritățile britanice în cazul lui Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat

Autoritățile britanice și cele moldovenești vor conlucra pentru a face lumină în acest caz, a asigurat diplomatul britanic.

„Până la urmă, nu este de competența și responsabilitatea Regatului Unit să decidă cum specific vor fi utilizați acești bani. Acest lucru ar trebui să fie decis de autoritățile moldovenești. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și Președintele Maia Sandu mi-au împărtășit câteva idei inițiale promițătoare, dar trebuie să mai lucrăm împreună înainte de a decide ce inițiativă concretă vor susține aceste fonduri”, a mai declarat oficialul de la Londra.

Marea Britanie va transfera către Republica Moldova aproape jumătate de milion de lire, bani reținuți din conturile fiului lui Vlad Filat, Luca. În februarie, avocatul fostului premier a declarat că banii din conturile fiului său nu provin din surse care ar putea fi etichetate drept imorale.

Vladimir Filat este fost parlamentar, fost premier în perioada 2009-2013, fondator al Partidului Liberal Democrat din Moldova, cunoscut drept unul dintre cei mai bogați cetățeni de peste Prut, alături de Vladimir Voronin și Vladimir Plahotniuc.

Urmăriți B1TV.ro și pe