Schimbări DRAMATICE de CLIMĂ în România. Ce alimente vor dipărea: ‘Probabil că o să ajugem să mâncăm şi INSECTE’

Schimbări DRAMATICE de CLIMĂ în România. Ce alimente vor dipărea: 'Probabil că o să ajugem să mâncăm şi INSECTE'

După ce au analizat evoluţia vremii din ultima sută de ani, meteorologii ne avertizează că se schimbă în rău. Fenomenele extreme vor fi tot mai dese şi vor determina schimbări majore în agricultură.
Astfel, iernile vor fi din ce în ce mai călduroase, iar verile tot mai secetoase. Ultimii 18 ani au fost cei mai călduroşi din istorie, cu recorduri deloc de dorit, relatează stirileprotv.ro.

2015 a fost anul cel mai secetos, iar vara lui 2012 a fost cea mai aridă, cu 107 zile tropicale. Temperatura a crescut cu aproape două grade, ceea ce, potrivit meteorologilor, este enorm.
În schimb, nu am mai avut de mult parte de ierni grele. Cea mai scăzută temperatura înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 lângă Braşov, în ianuarie 1942.

Toate aceste schimbări climatice au venit şi cu fenomene extreme.
„Dacă în 2011 emiteam 1744 de alerte meteorologice de vreme severă imediate, anul acesta în primele zece luni ale anului am emis 4900 de alerte meteorologice, din care numai în vară peste 3.000”, spune Elena Mateescu, ANM.

De asemenea, hidrologii vin şi ei cu veşti teribile: va trebui să ne aşteptăm la viituri care nu pot fi anunţate din timp.

Din nefericire, în contextul acestor schimbări climatice majore, va trebui să ne adaptăm şi alimentaţia. Specialiştii spun ca fermele de animale reprezintă printre cele mai mari surse de poluare.

„Un kilogram de carne consumă atâta energie cât ar consuma câteva zeci de kilograme de cereale. Probabil că o să ajugem să mâncăm şi insecte. O altă resursă alternativă este reprezentată de peşte şi de fructele de mare care poate să suplinească această ‘teamă’ de a mânca insecte”, afirmă Ionuţ Anica-Popa, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Institutele de cercetare lucrează deja la soiuri care să reziste la schimbările climatice. La Fundulea se fac experimente în special pe grâu şi porumb.