Scrisoare deschisă către premierii din UE, semnată de oamenii de cultură din România: „Plagiatul lui Ponta, o pată rușinoasă pe obrazul României”

Scrisoare deschisă către premierii din UE, semnată de oamenii de cultură din România: „Plagiatul lui Ponta, o pată rușinoasă pe obrazul României”

Oamenii de cultură din România au trimis o scrisoare deschisă tuturor șefilor de guverne din țările membre ale Uniunii Europene, în care atrag din nou atenția asupra acuzațiilor de plagiat aduse primului ministru al României, Victor Ponta. Printre cei care semnează scrisoarea se numără Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Andrei Şerban, Magda Cârneci sau Eugen Negrici, dar şi Societatea Timişoara.

Oamenii de cultură atrag atenţia asupra modului în care se încearcă minimalizarea acuzaţiilor de plagiat în legătură cu doctoratul premierului.

„În joc nu e doar reputația unui politician, ci a unei întregi comunități naționale. Ne desolidarizăm cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul României.. Se încearcă cu disperare minimalizarea acestei întâmplări nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: în urmă cu câteva săptămâni, ministrul interimar al Educației a dispus schimbarea în totalitate a comisiei de etică, cea care dă verdicte în cazurile de plagiat”, se arată în scrisoare, potrivit Adevărul.

În document se exprimă de asemenea îngrijorarea cu privire la confuzia creată în rândul populației, cu privire la declarațiile contradictorii ale unor oameni politici.

„Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi.” Activiști de partid fără cea mai mică calificare academică sunt trimiși la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publică, pentru a crea confuzie și a trimite în ridicol o chestiune atât de serioasă”, mai spun oamenii de cultură.

Vezi AICI textul integral al scrisorii.