Secția penală a ÎCCJ își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia Inspecției Judiciare de a-i verifica pe judecătorii care au hotărât eliberarea lui Piedone: Se creează o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor

Secția penală a ÎCCJ își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia Inspecției Judiciare de a-i verifica pe judecătorii care au hotărât eliberarea lui Piedone: Se creează o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor

Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție acuză presiuni după autosesizarea Inspecției Judiciare după eliberarea lui Cristian Popescu Piedone, care fusese arestat preventiv în dosarul ”Colectiv”, informează Agerpres.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, Secția Penală a Curții Supreme își exprimă „îngrijorarea” cu privire la decizia Inspecției Judiciare de a-i verifica pe judecătorii care l-au eliberat din arest preventiv pe fostul primar al Sectorului 4.

„Poziţia Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media reprezintă o atingere de nepermis a înfăptuirii actului de justiţie cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în lipsa oricăror informaţii care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanții Secției Penale a ÎCCJ susțin că ”aducerea la cunoştinţa publicului de către Inspecţia Judiciară, într-o fază incipientă, a demersurilor pe care le-a întreprins creează o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor care ar risca să facă obiectul unei verificări disciplinare în cazul pronunţării de soluţii ce nu concordă cu aşteptările opiniei publice”.

„Secţia Penală a instanţei supreme înţelege să ia atitudine în faţă oricăror acţiuni care afectează realizarea actului de justiţie în condiţii de independenţă, imparţialitate şi respectare a legii, fără să urmărească însă, ca aceste garanţii date de lege în scopul unei justiţii corecte şi dincolo de orice intervenţie din exterior, să permită ca atitudini şi conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare să rămână nesancţionate”, se mai arată în comunicatul citat.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București a acceptat miercuri contestația fostul primar al Sectorului 4 la decizia arestării preventive. Împotriva lui Pedone nu s-a dispus nicio altă măsură preventivă.

Ulterior, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul eliberării lui fostului edil.

Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie în urma unei decizii a Tribunalului București, privind problemele de la clubul Colectiv. Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual.