Şedinţă la CCR: Parchetul a trimis o informare privind ancheta în cazul listelor electorale. Judecătorii ar putea da azi un verdict privind referendumul

Şedinţă la CCR: Parchetul a trimis o informare privind ancheta în cazul listelor electorale. Judecătorii ar putea da azi un verdict privind referendumul
Foto: impulstv.ro

UPDATE 14: 43: Curtea Constituțională discută în cadrul ședinței de marți invalidarea referendumului, respectiv invalidarea acestuia cu o majoritatea simplă de 5 voturi la 4.

UPDATE 13:20: Conform unor surse, erata CCR a fost trimisă legal (Detalii AICI). La ora transmiterii acestei știri, ședința Curtii nu s-a încheiat încă.

UPDATE 13:00: Potrivit Mediafax, Parchetul instanţei supreme a transmis în 9 august Curţii Constituţionale că poate să pună la dispoziţie listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor, în original, însă CCR nu a formulat solicitări în acest sens.

UPDATE 11:00: Curtea Constituţională a primit de la Parchetul instanţei supreme o informare privind ancheta desfăşurată în cazul listelor electorale, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

UPDATE: 10:40: Judecătorul Petre Lăzăroiu ar fi anunțat că CCR a primit toate listele electorale de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parchetul a dezmințit, însă, această informație, menționând că listele sunt pregătite, dar că încă nu au fost trimise spre CCR.

Luni, Parchetul a remis un comunicat de presă prin care anunţa că au fost ridicate mai multe documente la Autoritatea Electorală Permanentă și de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice. Documentele sunt copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendum. (Detalii AICI)

UPDATE 9:00: Augustin Zegrean, președintele CCR a declarat că în cadrul ședinței de marți se vor lămurim ”toate nelămuririle.” Zegrean a precizat că publicarea eratei s-a făcut în condiții legale. ”Pentru că eram în concediu, judecătorul de serviciu este cel care semnează în locul președintelui” a mai spus președitnele CCR, menționând că actul din 6 august i-a aparținut.

Zegrean, la sosirea la CCR

Embed: ” />

Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte, marţi, de la ora 10:00, la cererea unor judecători, ca urmare a unor neconcordanţe legate de erata la decizia de amânare a validării referendumului, publicată în Monitorul Oficial (Detalii AICI).

Măsura a fost luată după ce trei judecători s-au plans că au aflat doar din presă de publicarea respectivei erate.

Concret, CCR a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Acest lucru înseamnă că sunt cuprinşi în listele electorale permanente toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent unde îşi au domiciliul în ţară sau în străinătate.

Judecătorul Ion Predescu, judecătorul Tudorel Toader și judecătorul Acsinte Gaspar au declarat săptămâna trecută că nu au fost înștiințați direct de publicarea respectivului paragraf.

Ultima oră
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori