Șefa ÎCCJ: Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune

Șefa ÎCCJ: Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a vorbit, miercuri, în ședința în care a fost prezentat reportul de activitate al instituției pe anul 2020, despre pensionările din magistratură, precizând că, în România, ”Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionamentul juridic”.

Ce spune șefa Curții Supreme despre valul de pensionări din malgistratură

„Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziţie comodă. Încărcătura psiho-emoţională, necesitatea păstrării în permanenţă a celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilităţii exprimării unei poziţii critice, uneori vehemente, în spaţiul public, sunt inerente acestei înalte demnităţi”, a declarat șefa Curții Supreme în cadrul evenimentului la care a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

Referindu-se la pensionările care au avut loc pe parcursul anului 2020 și la începutul acestui an, Corina Corbu a precizat: ”Au fost mulţi. Le vom simţi lipsa. Deşi ne bucurăm pentru că intră într-o perioadă mai liniştită a vieţii lor, problema pensionării judecătorilor Instanţei supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe, întrucât pierdem mult prea devreme contribuţia unor oameni extrem de valoroşi. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care, pe plan mondial, se consideră că abia dobândeşti înţelepciune şi raţionamentul juridic, care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă în cadrul unei jurisdicţii supreme”.

Ministrul Justiției: Îmi doresc eu să găsim reglementarea necesară pentru a-i opri pe magistrați în profesie

La începutul lunii ianuarie, ministrul Justiției, Stelian Ion, declara pentru B1 TV, că valul de pensionări din acest domeniu are legătură mai puțin cu partea financiară și este legat mai mult de presiunile la care sunt supuși magistrații.

”Cred că magistrații nu au intrat în profesie datorită acestui gând că ar obține o pensie la un moment dat. Nu cred că este singurul resort care i-a animat. Sunt convins că nu este singurul. Mulți își doresc să iasă la pensie din alte cauze. Au simțit la un moment dat presiuni, au simțit că ceea ce fac nu este poate apreciat. Au fost foarte multe astfel de cauze.

Ce îmi doresc eu este să găsim reglementarea necesară pentru a-i opri în profesie, pentru că dacă pleacă vom avea o mare problemă. Magistrații trebuie să aibă resursele necesare pentru a-și face treaba. În momentul în care ești sufocat de sute de dosare pe care le ai în stânga, în dreapta ta și care stau să cadă peste tine, supraom dacă ai fi este imposibil să faci minuni”, spunea atunci ministrul Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe