Şefa Secţiei Penale a Înaltei Curţi, RESPINSĂ. Completul Elenei Udrea şi Alinei Bica, AFECTAT!

Şefa Secţiei Penale a Înaltei Curţi, RESPINSĂ. Completul Elenei Udrea şi Alinei Bica, AFECTAT!

Lovitură la CSM! Secţia pentru judecători a CSM a respins candidatura judecătoarei Mirela Sorina Popescu la şefia Secţiei Penale a ICCJ pentru un nou mandat de 3 ani. Funcţia este deosebit de importantă prin prisma faptului că demnitarii sunt judecaţi de Secţia penală a ICCJ, scrie România curată.

Mandatul ei a expirat pe 24 ianuarie când CSM a amânat să ia în discuţie candidatura ei pentru un nou mandat de 3 ani şi să ceară reinvestirea de către preşedintele României. Ea rămâne însă să conducă interimar Secţia Penală a ICCJ.

Care sunt implicaţiile şi cât de importantă este această funcţie? Surse din interiorul CSM au explicat că preşedintele Secţiei Penale a ICCJ este extrem de important întrucât organizează completurile de judecată şi planificările de şedinţă. În plus, conduce Completurile de dezlegare a chestiunilor de drept şi, cel mai important, conduce unul dintre cele două Completuri de 5 judecători ale ICCJ, care dau sentinţele definitive la miniştri şi parlamentari,demnitarii fiindjudecaţi de Secţia penală a ICCJ.

De altfel, judecătoarea Mirela Popescu conduce Completul de 5 judecători la Elenei Udrea şi Alina Bica!

La fond, Bica a primit 4 ani cu executare în dosarul cu Adriean Videanu şi 3 ani şi jumătate în dosarul cu fostul şef al Fiscului, Şerban Pop. Elena Udrea a primit 6 ani cu executare.
Ca şef interimar al Secţiei Penale a ICCJ, judecătoarea Mirela Popescu conduce încă C5, însă va fi schimbată în momentul în care va fi numit un alt şef plin.

Mişcarea Secţiei pentru judecători a CSM vine în contextul în care modificările la cea mai importantă lege a Justiţiei – Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor – au trecut de controlul de constituţionalitate a CCR.

Instanţa de contencios constituţional nu a găsit nicio problemă în faptul că preşednitele României a fost scos din procedura de numire a şefilor ICCJ. Dacă legea intra în vigoare, numirea şefului Secţiei Penale a ICCJ va fi făcută de Secţia pentru judecători a CSM.