Şeful Salvamont Argeș, despre avalanșele din Făgăraș: „Au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985”

Şeful Salvamont Argeș, despre avalanșele din Făgăraș: Au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a precizat în legătură cu avalanșele care au lovit cabana Capra din Făgăraș că a fost un mare noroc că în urma unui astfel de incident grav nu au existat victime.

Şeful Salvamont Argeş, despre avalanșele de la Cabana Capra

Prima avalanşă a lovit cabana sâmbătă seară, în timp ce turiştii petreceau la o zi onomastică. Evenimentul a avut loc la zece minute de la servirea tortului. Turiştii au povestit că au auzit un zgomot „ca o bombă”.

“Eu sunt şocat, uimit că o succesiune de astfel de avalanşe nu a făcut absolut niciun fel de victimă. (…) Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985, când am început să merg în Făgăraş. Faptul că nu a fost nicio victimă mie mi se pare un noroc extraordinar, lucru care se datorează faptului că a fost foarte târziu, s-a întâmplat prima avalanşă la ora zece şi jumătate (seara – n.r.), era deja viscol. Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie. Şi a doua avalanşă a plecat în creierii dimineţii când oricum nu circula nimeni şi era viscol”, a afirmat Ion Sănduloiu duminică seară, potrivit news.ro.

Acesta a explicat că zăpada de pe un întreg versant a plecat la vale, iar una dintre avalanşe a „ras” o pădure.

La faţa locului salvamontiştii au dus inclusiv câini de căutare în avalanşă şi o dronă, pentru a-şi da seama dacă au rămas depozite de zăpadă în partea superioară a muntelui şi dacă acestea mai riscă să se plece la vale.

„Din fericire, nu a fost cazul unui risc foarte mare, noi ne-am dat seama că se poate lucra în zonă, se poate circula pe tot parcursul între zona de siguranţă şi Capra”, a mai afirmat Ion Sănduloiu.

Turiștii care se aflau cazați în momentul incidentului nu au fost răniți, însă au tras o sperietură de moarte. Nu pot părăsi singuri zona din cauza stratului gros de zăpadă care s-a rostogolit de pe versant. Pentru evacuarea lor au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un utilaj special de la ISU Dâmbovița. Aceștia vor fi duși la o altă unitate de cazare, aflată în apropiere.

Avalanșa a luat pe sus mașinile aflate în parcarea cabanei și le-a îngropat sub un strat consistent de zăpadă. Potrivit postării unuia dintre turiștii aflați la fața locului, parcarea a fost lovită de două valuri de zăpadă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)