Sentință dură pentru baronul PSD Nicușor Constantinescu, în dosarul „elicopterul SMURD prăbușit în Siutghiol”. Decizia este definitivă

Sentință dură pentru baronul PSD Nicușor Constantinescu, în dosarul „elicopterul SMURD prăbușit în Siutghiol. Decizia este definitivă

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat vineri, la 4 ani de închisoare cu executare, în cazul elicopterului SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în anul 2014.

Condamnat pentru abuz în serviciu, sentința lui Nicușor Constantinescu este definitivă. Magistrații Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat apelul declarat de baronul PSD. De asemenea, instanța l-a obligat pe fostul președinte al CJ Constanța să plătească 2.000 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

În 2019, Nicușor Constantinescu, deținut la Penitenciarul Poarta Albă, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Constanța și a fost obligat să plătească despăgubiri civile de un milion de lei către CJ Constanța.

„La data de 29 martie 2013, Nicușor Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat, servicii de transport ocazional și servicii de reparare și întreținere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini”, au declarat procurorii DNA.

„Acesta a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”, au mai notat procurorii.

Nicușor Constantinescu mai are și alte condamnări

Elicopterul SMURD, cu patru persoane la bord (doi piloți și doi medici) s-a prăbușit în data de 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol. Toți cei aflați la bord au murit, iar anchetatorii au stabilit că acesta nu îndeplinea condițiile tehnice pentru a opera pe mare.Elicopterul avea efectuate în jur de 180 de ore de zbor.

Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv de ICCJ la 10 ani de închisoare în 2019, după ce instanța a decis că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru proiecte nerealizate. De asemenea, el execută o pedeapsă de 7 ani și 4 luni de închisoare după contopirea altor condamnări: 5 ani în dosarul Centrului Militar Zonal și 5 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. În plus, el mai are și alte condamnări în primă instanță și este judecat pe fond și în alte dosare penale.