Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat de credincioși: Aproximativ două milioane de români își serbează onomastica

Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat de credincioși: Aproximativ două milioane de români își serbează onomastica
Foto: cugetliber.ro

Credincioşii îl celebrează miercuri pe Sfântul Ioan Botezătorul, o zi plină de tradiţii şi obiceiuri, şi care încheie şirul sărbătorilor de iarnă. Aproape două milioane de români, în cea mai mare parte bărbaţi, îşi serbează onomastica.

Atât la sate, cât şi la oraşe, credincioşii păstrează o serie de tradiţii şi obiceiuri. Astăzi se bea doar vin alb, iar femeile aduc la biserică pâine, colaci, cozonaci. Preoţii sfinţesc vinul şi se împart pachete cu mâncare celor nevoiaşi şi celor care poartă numele de Ioan.

În Transilvania şi în Bucovina există tradiţia numită „Udatul Ionilor”. La porţile caselor sărbătoriţilor se pune un brad împodobit. În Transilvania, cei care poartă numele de Ion, bărbaţii, sunt purtaţi cu mare alai prin sat, până la râu, unde sunt botezaţi, adică stropiţi cu apă.

Un alt obicei vechi spune că, de Sfântul Ioan, trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi feriţi de boli tot anul. O alta vorbă din bătrâni spune că, după această zi, se „botează” gerul, adică începe să se facă mai cald.

Sfântul Ioan este cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu şi, totodată, este ultimul profet de seamă din Vechiul Testament, ce face trecerea spre etapa Noului Testament.

Astfel, 1.963.102 de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, dintre aceștia 1.408.983 fiind bărbați (507.822 se numesc Ioan, 401.914 au prenumele Ion, 328.389, pe cel de Ionuţ, 144.500 se numesc Ionel şi 21.638 cu prenumele Nelu) și 554.119 femei (373.537 se numesc Ioana, 142.656 – Ionela, 19.924 – Ionica, iar 11.265 – Nela).

Tags: