Sfaturi utile pentru masa de Crăciun de la un specialist în nutriție. Cristian Mărgărit: Excesele alimentare în perioada sărbătorilor se pot evita sau se pot compensa (VIDEO)

Sfaturi utile pentru masa de Crăciun de la un specialist în nutriție. Cristian Mărgărit: Excesele alimentare în perioada sărbătorilor se pot evita sau se pot compensa (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Actualitatea”, joi seară, pe B1 TV, unde a explicat cum se pot evita sau cum se pot compensa excesele alimentare în perioada Crăciunului, când mesele multor români sunt cantități enorme de carne și grăsime, „la care se adaugă din păcate și alte calorii goale din dulciuri, sucuri cu zahăr și regele, alcoolul”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sfaturi utile pe B1 TV pentru masa de Crăciun de la Cristian Mărgărit, specialist în nutriție

Întrebat dacă se pleacă de la premisa că sunt inevitabile în perioada sărbătorilor și trebuie să le compensăm, expertul a explicat: „Se pot evita, se pot compensa. Sunt oameni care în această perioadă își mențin dietele lor, orice diete ar fi. Sunt oameni care acum iau cheia de la patronul sălii de fitness și se bucură că sala este goală și își fac antrenamentele – foarte puțini, evident, i-am dat așa ca exemplu extrem. Modurile noastre de viață sunt diferite. Ce aș vrea să includem aici ar fi odihna, că ați vorbit de stres și e foarte important să punctăm acest lucru de la început, mișcarea, chiar e un studiu foarte nou care arată că inclusiv pentru persoanele cu mai multe kilograme, cu un strat de grăsime mare sau chiar cu analize mai puțin decât ideale, sportul compensează această problemă și ajută de fapt la menținerea speranței de viață”.

„Mă gândeam la odihna activă, mă gândeam inclusiv la plimbări – asta înainte și după masă, pentru că nu e bine să te pui jos după ce ai mâncat, mai ales când ai mâncat cantități mari. La fel, mâncatul seara se tot vorbește că nu e bine să mănânci seara – acum, într-adevăr, acesta este un pericol major. Cred că este bine să ne invităm prietenii, rudele și să organizăm aceste mese un pic mai devreme, deci nu neapărat la ore foarte târzii, ci să le tragem un pic mai jos, să începem undeva după-amiază cu gustările reci și apoi cu fripturile, cu felurile mai grele undeva spre seară”, a mai afirmat Cristian Mărgărit.

Hidratarea și salatele sunt și ele foarte importante.

„Hidratarea este foarte importantă înainte – și mai târziu dacă te apuci de mâncat, dacă ești deja bine hidratat, ai băut apă înainte de masă, ca să vorbim la concret, va intra mai puțină mâncare. Întotdeauna să avem salatele și legumele lângă, fie că vorbim de legumele, salatele proaspete din frunze, fie că vorbim despre murături, foarte bune în această perioadă. Ele au un volum mare, au fibre, au probiotice, au antioxidanți, vitamine, minerale și mai ajută la controlul daunelor”, a adăugat Cristian Mărgărit.

Specialistul a menționat că „nu este deloc bine” când alcoolul și grăsimea se întâlnesc în ficat.

„Hai să ajungem la problemă de fapt, o cantitate enormă de grăsime pe care corpul n-are cum s-o ardă, nici măcar n-are cum să o asimileze pe toate, o cantitate enormă de carne, deci de proteine, care, iarăși, nici nu poate fi asimilată, nici nu ai ce să faci cu ea, corpul nu are ce să facă cu o cantitate atât de mare de proteine, la care se adaugă din păcate și alte calorii goale din dulciuri, sucuri cu zahăr și regele, alcoolul. Atunci când alcoolul se întâlnește cu grăsimea în ficat, nu este deloc bine”, a punctat expertul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari