Sibiu: Biserica fortificată din Dobârca, veche de 800 de ani, a ajuns o ruină după ce a fost prădată de hoți. Bărbaţii nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi

Sibiu: Biserica fortificată din Dobârca, veche de 800 de ani, a ajuns o ruină după ce a fost prădată de hoți. Bărbaţii nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi
Foto: povestisasesti.com

O biserică fortificată din Dobârca, Județul Sibiu, construită în urmă cu aproximativ 800 de ani, a ajuns o ruină după ce locuitorii sași au părăsit satul. Hoții au prădat totul: de la băncuțele de lemn, până clopotele din turn – despre care polițiștii cred că au fost vândute la fier vechi.

O bătrână, pe nume Rosina Schmidt, face parte din ultima familie de sași care a rămas sat. Localitatea avea în urmă cu 40 de ani un număr de 450 de reprezentanți sași.

În vârstă de 81 de ani, Rosina a reușit să salveze două tablouri din altar. ”Le-am ținut aici, ascunse, că mi-a fost frică că ne-o văzut cineva și vine și ni le fură”, spune femeia, potrivit Digi24.

Picturile salvate de bătrână se află acum în arhiva Bisericii Evanghelice. Fortificația din Dobârca, care este moument istoric, este închisă. Însă, infractorii au găsit o modaitate de a pătrude înăutru: au spart zidurile.

”Populaţia evanghelică, comunitatea săsească, nu mai sau aproape nu mai locuieşte în sat şi cetăţenii rămaşi nu au o legătură sufletească cu această clădire bisericească”, spune Ștefan Bichler, reprezentat al Bisericii Evanghelice.

Până în acest moment, autoritățile au recuperat mai multe cărți bisericești care au fost datate acum 150 de ani. Acestea sunt scrise în germană și au ștampila bisericii fortificate.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)