Sindicatele din penitenciare: Banii destinați victimelor infracțiunilor ar putea fi folosiți în scopuri politice. Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victime

Sindicatele din penitenciare: Banii destinați victimelor infracțiunilor ar putea fi folosiți în scopuri politice. Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victime
Foto: sov.ro

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor susține că pentru deținuți se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victimele infracțiunilor. Făcând aluzie la condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, Federația mai transmite că cine a deturnat fonduri în interes de partid de la copii aflați în dificultate o va face și de la victimele infracțiunilor.

Reacția vine după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

”Cu aproape 3 ani întârziere, România începe timid să pună în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. Între timp au fost peste 20 de inițiative pentru protecția infractorilor, dacă excludem modificarea de ansamblu a legilor justiției și a legislației penale în același scop”, transmit sindicaliștii, într-un comunicat.

În opinia lor, viitorul mecanism de protecție a victimelor nu ar trebui să fie gestionat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului: ”De acolo s-a demonstrat că pot fi deturnati bani pentru partid prin angajări fictive.” Și asta pentru că există riscul ca banii alocați pentru protecția victimelor infracțiunilor să fie deturnați în scopuri politice. Reamintim, în acest context, că șeful PSD a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar în care două femei au fost acuzate că au fost plătite de Protecția Copilului Teleorman, când ele, de fapt, lucrau pentru PSD Teleorman. În acea perioadă, Liviu Dragnea conducea PSD Teleorman, dar și Consiliul Județean Teleorman, în subordinea căruia se afla Direcția de Protecție a Copilului.

”Deoarece Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este condamnat în prima instanța pentru deturnarea banilor destinați copiilor aflați în dificultate, în interes de partid. Este, deci, extrem de posibil că și banii destinați victimelor infracțiunilor să aibă aceeași soarta dacă aceștia rămân sub control politic și dacă mecanismul instituțional presupune încadrarea de personal la comandă politică”, se spune în comunicat.

Federația sindicatelor din penitenciare acuză și că există o discrepanța majoră între resursele alocate victimelor și cele alocate infractorilor: ”1,2 milioane de Euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de Euro/an pentru deținuți. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie este adâncită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse.”

”Costurile estimate pentru fiecare deținut pus în libertate prin recursul compensatoriu și care recidivează sunt de peste 24 mii Euro/recidivist. Estimăm peste 5.000 de recidiviști din ‘promoția Toader’ în următorii ani și peste 120 milioane/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale și de administrare a justiției. La aceste sume se adaugă peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenția la domicliu și peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foștilor deținuți”, estimează Federația.

Ultima oră
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă