Sindicatul Europol reacționează la explicațiile Poliției Române în cazul Emi Pian: ”Calomniem polițiștii pentru a-l salva pe șeful Poliției Române”

Sindicatul Europol reacționează la explicațiile Poliției Române în cazul Emi Pian: ”Calomniem polițiștii pentru a-l salva pe șeful Poliției Române”
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sindicatul Europol reacționează în urma comunicatului transmis, sâmbătă, de Poliția Română, în care instituția a venit cu ”clarificări ale unor întrebări apărute în spațiul public”, cu privire la întâlnirea nocturnă în care șefii Poliției au negociat cu interlopii condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian, fostul lider al clanului Duduianu. Sub titlul „calomniem polițiștii pentru a-l salva pe șeful Poliției Române”, reprezentanții Europol contrazic explicațiile venite din partea instutuției și caalifică drept ”strigător la cer” argumentul potrivit căruia ”șeful Poliției Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluție operativă eficientă, pe românește, nu am avut altă soluție care să garanteze succesul operațiunii”.

Reacția SindicatuluI Europol după precizările Poliției Române despre întâlnirea dintre șefii instituției și interlopi

”Toți polițiștii sunt proști și incompetenți profesional, ne-o spune chiar șeful Poliției Române, unicul „profesionist”, printr-un comunicat pe care echipa sa i l-a dăruit în semn de ofrandă. (…) Ce înțelegem din comunicatul de ieri. În primul rând reprezintă practic o recunoaștere a faptului că acea conferință de presă de joi, din fața sediului IGPR, a fost lamentabilă, rușinoasă și a insultat inteligența fiecărui cetățean al acestei țări, pentru simplul fapt că nu s-au oferit răspunsuri și justificări digerabile. Acest comunicat reprezintă o altă tentativă de distragere a atenției de la consecințele acelei întâlniri și nu face decât să agraveze criza de imagine în care se află Poliția Română”, transmite Sindicatul Europol.

Reprezentanții Europol susțin contrazic și afirmația potrivit căreia acțiunea șefului Poliției Române a fost una legală, justificată de manualul de tactică polițienească și de legislație.

”NU EXISTĂ AȘA CEVA!Dispoziția I.G.P.R. nr.643/05.12.2005privind aprobarea Manualului de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică (cunoscut și sub numele de Manual de Tactică Polițienească) sauOrdinul MAI S120/2011privind organizarea şi desfăşurarea activităţii informative de către Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Oficiul Român pentru Imigrări șiDispozițiaIGPR S53/2013pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Poliției Române OMAI S/120/16.06.2011 nu prevăd astfel de situații”, notează sursa citată.

Sindicatul Europol: Din câte știm noi, Poliția Română nu se ocupă nici de consiliere în organizarea înmormântărilor

Sindicatul Europol face referire și la faptul că șeful Poliției Române l-ar fi sunat pe preot pentru a stabili programul înmormântării lui Emi Pian.

”Din câte știm noi, Poliția Română nu se ocupă nici de consiliere în organizarea înmormântărilor și nici de intermedierea relației credincios – preot. Sau să înțelegem că pericolul de infectare era doar în ultima zi la înmormântare, cele 5 zile la priveghi nu au contat?”, se mai arată în reacția Europol.

Sindicatul Europol: Este strigător la cer pentru șeful Poliției Române, din poziția sa, să pună o asemenea etichetă tuturor polițiștilor

În ceea ce privește lipsa profesioniștilor, invocată în comunicatul cu clarificările venite din partea Poliției Române, reprezentanții Europol susțin că acestea ”sunt povești de adormit copii și care nu au nicio legătură cu realitatea”.

”Cei care au plecat din sistem au făcut-o exact pentru „prostituția profesională” la care au fost supuși. Astăzi avem mulți tineri care nu sunt îndrumați, instruiți, coordonați și nu mai au de la cine să învețe. Instituția a abandonat de peste 15 ani obligația legală și permanentă de a-și perfecționa polițiștii pentru că tot șefii au dorit să aibă polițiști care să poată fi folosiți pe post de „moașă comunală”, indiferent de specializare și de studii. Azi la logistică, mâine la judiciar și peste 5 ani la rutieră. (…) Faptul că se pune accent pe „lipsa de profesioniști” și pe cele „5 ore” în care a rezolvat problema Vasilescu, ne demonstrează încă o dată că este dispus să calce pe cadavre pentru a-și păstra postul. Cum să îți denigrezi propriii subalterni în halul acesta (adjuncți de IGPR, șefi de Direcții, adjuncți ai șefilor de Direcții, conducerea Poliției Capitalei, șeful Poliției Sectorului 5, adjuncții acestuia, conducerea Secției 19 Poliție și toți ceilalți profesioniști din sistem) afirmând subliminal că ceea ce alții nu au fost în stare, el a rezolvat în 5 ore prin întâlnirea cu un interlop din clanul Duduienilor. Este strigător la cer pentru șeful Poliției Române, din poziția sa, să pună o asemenea etichetă tuturor polițiștilor”, se mai precizează în comunicatul citat.

Astfel, Sindicatul Europol transmite că modul în care a fost gestionată comunicarea în acest context, ”chiar și prin această ultimă tentativă de a-l albi pe șeful Poliției Române, a dus la un rezultat pentru care cineva trebuie să răspundă”, iar cetățenii trebuie să știe că ”această situație nu reprezintă normalitatea într-un stat de drept, că nu trebuie ca polițiștii din stradă să deconteze greșelile șefului Poliției Române”.

Ultima oră
20:14 - Premierul Republicii Moldova: „Reforma justiției, o prioritate absolută pentru țara noastră”
19:55 - Ursula von der Leyen a refuzat să dea mâna cu Cristian Ghinea: „Îmi pare rău!” (VIDEO)
19:54 - CNCAV: Aproape 18.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”