Sindicatul Funcţionarilor Publici trage un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de inspectorii fiscali dați în judecată de persoanele controlate și solicită autorităților stoparea acestui fenomen

Sindicatul Funcţionarilor Publici trage un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de inspectorii fiscali dați în judecată de persoanele controlate și solicită autorităților stoparea acestui fenomen

Sindicatul Funcţionarilor Publici cere Ministerul Finanțelor și ANAF să adopte un cadru legislativ care să ducă la reducerea numărului de inspectorii fiscali atacați în instanță de cei pe care i-au controlat, având în vedere numărul tot mai mare de astfel de cazuri.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală naţională reprezentativă, trage un semnal de alarmă faţă de tendinţa tot mai accentuată a unor contribuabili (aflaţi în atenţia organelor fiscale), de a intenta procese funcţionarilor în calitate de persoane fizice, pentru presupuse culpe săvârşite de aceştia, în timpul acţiunilor de control derulate sub autoritatea Statului Român şi solicită Ministrului Finanţelor Publice şi Preşedintelui ANAF, în regim de urgenţă, promovarea unui act normativ care să estompeze acest fenomen, devenit în ultima perioadă, unul generalizat”, se arată într-un comunicat de presă al SNFP, potrivit Mediafax.

Aceștia susțin că persoanele suspuse controalelor acționează în instanță încercând „intimidarea, descurajarea şi demobilizarea” acțiunilor intreprinse de inspectorii fiscali.

Totodată sindicaliștii subliniază faptul că deși inspectorii fiscali efectuează controale în numele ANAF, instituția nu se implică în apărarea propriilor angajați, invocând inexistenţa cadrului legal care să îi permită o intervenţie în cadrul procesului.

„În atare condiţii, inspectorul fiscal este cel care, după orele de program, trebuie să îşi conceapă apărarea, să îşi angajeze avocat care să îl reprezinte, întrucât pregătirea lui nu este întotdeauna juridică, fiind nevoit să se deplaseze la distanţe de sute de kilometri pentru a-şi susţine cauza. Singura vină a lui rămâne aceea că «a avut neşansa» de a merge într-o acţiune stabilită de instituţie şi faptul că şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate, cu profesionalism, cunoscut fiind faptul că nu oricine poate practica cu iscusinţă şi dăruire această meserie (atragere de sume suplimentare pentru bugetul de stat, identificare şi combatere evaziune fiscala, scoatere la lumina zilei a economiei subterane etc.)”, potrivit SNFP.

Prin acest comunicat, sindicatul trage un semnal de alarmă cerând remedierea acestor situații și schimbarea cadrului legislativ, deoarece acest comportament „poate avea consecinţe nefaste şi extrem de grave în activitatea funcţionarilor Fiscului”.

Ultima oră
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)
17:20 - Bulgaria, în zona portocalie din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Autoritățile înăspresc măsurile sanitare. La ce trebuie să fie atenți turiștii
16:59 - De ce nu pot participa decât maxim 500 de persoane la un protest? Raed Arafat: Nu poţi să controlezi situaţia acolo sau să impui măsuri de sănătate publică (VIDEO)
16:44 - Raed Arafat, precizări cu privire la o posibilă carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei (VIDEO)
16:40 - Spania: Aproape 2.300 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la festivalurile de muzică din Catalonia
16:29 - Cod portocaliu de grindină și vijelii în aproape toată România. Director ANM: Vântul va sufla cu până la 100 km/h (VIDEO)
16:12 - Încă un incident feroviar pe Magistrala 800 București – Constanța: Unul dintre vagoanele unui tren privat de marfă a deraiat. Care sunt cauzele
15:59 - Noi detalii despre cazul tânărului aflat pe trotineta electrică, spulberat după o șicanare în trafic cu un motociclist. Procurorii au explicat cum s-au desfășurat faptele
15:34 - Florin Cîțu, atac la Cătălin Drulă: „La ministerul Transporturilor ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară”