Situație alarmantă. Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei prelungite

Situație alarmantă. Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei prelungite
Sursa Foto: G4media

Situaţiealarmantăîn orașul Techirghiol, județul Constanța, acolo undenivelul apei a scăzutconsiderabil într-o perioadă scurtă de timp, iar de ceva vreme localnicii nu mai pot ieşi la pescuit.

La Constanța, nivelul apei este alarmant

Administrația Bazinalăde Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a anunțat luni, 21 septembrie, că nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu aproximativ 1 metru în urma secetei înregistrate în Dobrogea în ultima perioadă, fenomen în premieră în ultimii 50 de ani.

„Specialiștii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții ABADL.

”Se constată o tendință de creștere a salinității”

Autoritățile susțin că un alt factor extrem de important, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă.

De menționat este că în acest moment sistemul de irigațil din zonăeste dezafectat. Acesta aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.

Prin urmare, nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70 – ’80.

„Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate)pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și mai mult nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a explicat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola.