Situație critică la Spitalul Pantelimon. Pacienții se îngrozesc când află de la ambulanțieri că vor ajunge acolo: ”Nu mă duc, nu vreau să mor!”

Situație critică la Spitalul Pantelimon. Pacienții se îngrozesc când află de la ambulanțieri că vor ajunge acolo: ”Nu mă duc, nu vreau să mor!”

Situație dezastruoasă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Unitatea medicală nu mai are bani pentru analizele ce trebuie făcute pacienților înainte de intervențiile chirurgicale. Iar lipsurile nu sunt doar la Terapie Intensivă. Pacienții care ajung la alte secții sunt nevoiți să vină de acasă cu medicamente și materiale sanitare.

Informațiile despre această situație mai mult decât îngrijorătoare cu greu ajung în spațiul public. Medicii se tem să mai vorbească pentru că au mai făcut-o și în trecut și au fost sancționați de conducerea spitalului.

Mesajele lor disperate ajung, însă, la Asociația pentru Protecția Pacienților, informează EuropaFM. Președintele acesteia, Vasile Barbu, a declarat că primește tot mai multe mărturii ale medicilor disperați că nu mai au cu ce să-și îngrijează pacienții.

“Medicul chirurg trebuie să meargă de multe ori la orb, așa cum spun ei, să meargă pe presupunere atunci când întocmește un protocol preoperator“, a afirmat Vasile Barbu, la EuropaFM.

Barbu a și citit o parte din mesajele primite de la medici din Spitalul Pantelimon: “Nu putem recolta nici măcar analize uzuale, aspirat traheo-bronșic, nimic. Alt mesaj: nu putem face analize medicale pacienților înainte de intervenția chirugicala, ei sunt trimiși acasă să-și facă analize medicale și apoi să revină în spital”.
Vasile Barbu a mai susținut că a aflat de la mai mulți ambulanțieri că pacienții sunt de-a dreptul îngroziți de perspectiva de a ajunge la Spitalul Pantelimon: ”Am discutat cu ambulantieri și îmi spuneau că atunci când iau un pacient de la domiciliu, să-l ducă către spital, este așezat pe targă, când i se spune că merge la Spitalul Pantelimon, acesta se ridică disperat, spunând că nu vreau să mă duc acolo, nu vreau să mor”.

La Spitalul Pantelimon, șefa secției de Terapie Intensivă este nimeni alta decât Laura Constantinescu, medicul pe care fostul ministru Vlad Voiculescu îl suspendase din funcție, pentru că ținea încuiate medicamentele într-un dulap și acorda tratamentele discriminatoriu. Ministrul Florian Bodog, însă, a repus-o în funcție.

Președintele Asociației a susținut pentru EuropaFM că Laura Constantinescu este protejata unuia dintre consilierii lui Bodog.

Mai rău, Barbu a mai spus că medicii din secția ATI i-au transmis că au fost puși să refolosească anumite materiale sanitare, care ar fi trebuit să fie de unică folosință.

“Tubulatura de la ventilatoarele de respirație asistată era refolosită, deși era de unică folosință. Ajunseseră de la o culoare, care este de un alb lăptos, ajunseseră la o culoare maronie de la atâtea tratamente de sterilizare. Știm foarte bine, avem o mare criză de specialiști și este păcat să-i ținem izolați într-un spital cu o imagine proastă doar pentru că cineva care o protejează pe Laura Constantinescu, și pot să-i spun numele, aceasta este șefa secției ATI, doar că cineva o protejează pe motive personale, e păcat să sufere atâția medici, dar mai ales pacienți”, a explicat Vasile Barbu.

Întrebat în legătură cu această situație, Bodog a scurtat rapid dialogul pe motiv că are o întâlnire la Bruxelles.

Managerul Spitalului Pantelimon, Dragoș Davițoiu, a declarat că problemele de la secția ATI sunt pe cale să se rezolve – de vineri încep să fie făcute din nou analize pentru pacienți. În zilele următoare, a mai afirmat acesta, vor începe să fie cumpărate din nou medicamentele lipsă și din celelalte secții.