Sorin Cîmpeanu, despre cazurile de coronavirus din școli: Au apărut din cauza unei „anumite lipse de responsabilitate”. E nevoie de „un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate”

Sorin Cîmpeanu, despre cazurile de coronavirus din școli: Au apărut din cauza unei „anumite lipse de responsabilitate”. E nevoie de „un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate”
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, în contextul apariției primelor cazuri de coronavirus în școli, că e vorba și de o „anumită lipsă de responsabilitate” și că părinții ar trebui să fie „un pic” mai atenți atunci când își trimit copiii la școală. De altfel, în prima zi de de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu i-a îndemnat pe părinți să-i țină pe copii acasă dacă aceștia prezintă simptome.

Sorin Cîmpeanu, după confirmarea primelor cazui de coronavirus în școli

„Apar, din păcate, probleme tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate, pentru că la cei care apar acum în şcoli – cazuri de îmbolnăviri – infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp, ţinând seama de perioada de incubaţie. Caz în care un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate”, a declarat ministrul Educației, potrivit Agerpres, după ce patru elevi din București au fost confirmați cu coronavirus.

Ministrul a mai spus căperiocolul nu e mare neapărat pentru copii, căci aceștia dezvoltă în general forme ușoare ale bolii, ci pentru persoanele din jur, precum părinții și bunicii, care pot ajunge în stadii grave ale COVID-19.

Cîmpeanu a precizat apoi că şcolile sunt monitorizate „atent”, iar ministerul pe care îl conduce „veghează” la respectarea măsurilor de prevenție.

„Monitorizăm atent deschiderea şcolilor şi, fără doar şi poate, din păcate, apar situaţii de cazuri confirmate în rândul elevilor, în rândul profesorilor. Trebuie să veghem la respectarea prevederilor din Ordinul de ministru, pentru că prevenirea riscului de îmbolnăvire este chiar prioritar.

Nu, lucrurile nu scapă de sub control. Din punctul de vedere al pandemiei vorbesc – nu scapă de sub control. În primele două zile, situaţia a fost mult mai bună. Acum încep să apară”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Primele cazuri de coronavirus după redeschiderea școlilor

Primul caz de COVID-19afost identificat la Școala ”Sfântul Andrei” din Sectorul 6.Este vorba despre o fetiță de clasa a II-a, dintr-un colectiv cu 28 de elevi, dintre care 26 au venit în clasă.

Ulterior au mai fost anunțate patru cazuri, de data aceasta în Sectorul 4:

  • un elev care învață în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 190
  • un elev care învață în clasa I la Școala Gimnazială nr. 113
  • un elev care învață în clasa a III-a la Școala Gimnazială nr. 79
  • un profesor la Școala Gimnazială nr.129.