Sorin Cîmpeanu: E nevoie de 70 de milioane de teste COVID non-invazive. Sunt convins că le vom avea în școli pe 8 noiembrie (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: E nevoie de 70 de milioane de teste COVID non-invazive. Sunt convins că le vom avea în școli pe 8 noiembrie (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, și-a exprimat convingerea că toate cele 70 de milioane de teste non-invazive destinate unităților de învățământ vor ajunge în școli pe 8 noiembrie, zi în care vor fi reluate cursurile cu prezență fizică, dacă situația epidemiologică o va permite.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu despre testele COVID non-invazive pentru școli

„În lunile februarie – martie – aprilie, am solicitat public autorităților achiziția de teste non-invazive, observând că testarea antigen rapidă a fost considerată invazivă de mulți părinți, care nu și-au dat acordul.

Explicația a fost că au o rată de eroare mai mare testele pe bază de salivă. E adevărat, dar ele pot fi folosite ca o presortar pentru a trage atenția unde există suspiciuni, care să fie confirmare cu test antigen rapid. Testele pe bază de salivă în niciun stat nu sunt luate în considerate pentru raportarea cazurilor de infectare, dar ele atrag atenția asupra unor suspiciuni”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Ministrul s-a arătat apoi convins că testele non-invazive vor fi în școli pe 8 noiembrie, zi în care vor fi reluate cursurile cu prezență fizică în clase, dacă situația epidemiologică o va permite.

„Oficiul Național de Achiziții a demarat deja licitația pentru un număr de teste estimat pe baza raportărilor Ministerului Sănătății.
S-a ajuns la un număr de beneficiari care a condus la un număr de 70 de milioane de teste care, dacă situația epidemiologică ne va permite reluarea școlii cu prezență fizică pe 8 noiembrie, atunci sunt convins că vom avea și aceste teste, în sfârșit, în școli.

Eu sunt convins că se vor folosi, că am văzut exemplul altor state în care copii de vârtă foarte mică și le autoadministrează. Ideea era să nu fie nevoie de personal medical, pentru că e deficitar”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Ultima oră