Sorin Cîmpeanu vrea ca meditațiile date de profesori propriilor elevi să fie interzise prin lege / Ce spune Ministrul Educației despre salariile cadrelor didactice (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu vrea ca meditațiile date de profesori propriilor elevi să fie interzise prin lege / Ce spune Ministrul Educației despre salariile cadrelor didactice (VIDEO)
Sorin Cîmpeanu, despre festivitățile de premiere: „Nu trebuie sa ducem competiția la vârste foarte fragede”. Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat, luni, că vrea ca meditațiile date de profesori propriilor copii de la clasă să fie interzise prin lege și să existe o comisie de specialiști care să verifice sesizările în acest sens. Ministrul a vorbit și despre salariile mici ale cadrelor didactice: „Salarizarea, mai ales pentru debutanți, e total nemotivantă, apoi ne plângem că nu avem profesori pregătiți”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu pe B1 TV.

Sorin Cîmpeanu, despre salarizarea profesorilor

„Propunerea mea e să avem un debut de salariu minim pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul minim pe economie, că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași de cariera didactică dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Deci salarizarea, mai ales pentru debutanți, e total nemotivantă, apoi ne plângem că nu avem profesori pregătiți.

Voi propune inclusiv la nivel de lege. De altfel, am propus ca finanțarea pentru Educație să fie de 15% din bugetul național. Să nu ne mai raportăm la PIB”, a declarat ministrul Educației, pentru B1 TV.

Ce spune Cîmpeanu despre meditațiile date de profesori

Întrebat dacă interzice meditațiile date de profesori elevilor de la clasă, ministrul a răspuns: „Interdicția cu privire la meditațiile făcute cu proprii elevi de la clasă datează din anul 2018. Sunt deja patru ani. E ordinul de ministru 4831/2018, doar că nu a avut niciun mecanism de implementare a acestei prevederi. Nu au fost nici sancțiuni și a avut putere de

Ordin de Ministru, act normativ de putere mult mai slabă decât o lege. Propunerea mea e să ridicăm la nivel de lege să avem o comisie națională de inspecție școlară ca să poată să analizeze aceste sesizări. Comisia să aibă prerogative de control a respectării regulilor de etică și deontologie profesonală să fie formată din oameni de o probitate profesională și morală indicutabilă și care să aibă experiență în inspecțai școlară”.

„Mai departe nu vreau să ies din domeniul Educației, e o problemă care intră în partea… am înțeles că ANAF a făcut deja un ghid prin care le recomandă profesorilor care vor să facă meditații să se înscrie ca persoane fizice autorizate, iar acolo e un alt mecanism, acolo intră în sfera evaziunii fiscale”, a continuat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai spus că acordarea de meditații e o activitate generatoare de venit care, de exemplu, e exceptată de la TVA, deci are „un regim destul de clar din punct de vedere fiscal”.

Sorin Cîmpeanu a insistat apoi că nu e etic să faci meditații cu proprii elevi de la clasă, dar altfel acest fenomen e unul întâlnit peste tot în lume.

În aceeași emisiune, ministrul a vorbit și despre alte modificări pe care vrea să le aducă în sistemul de Educație, precum și despre viziunea sa asupra notelor și mediilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:47 - Imagini cu Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse: „Inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei” (FOTO)
13:41 - Povestea familiei avocatului din Kiev, ucis de o rachetă rusă: „Ea nu știe că tatăl ei nu mai este”
13:31 - Diferențe de prețuri uriașe în Bulgaria față de România. Câți bani trebuie să scoată turiștii din buzunare pentru o cafea și un suc pe litoralul bulgăresc
13:29 - Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: „Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță” (VIDEO)
13:10 - Plaja 3 Papuci din Constanța îi face concurență serioasă celei din Mamaia. Cât a ajuns să coste o bere la draft
12:58 - Generalul Cristian Barbu, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Ultimul atac ucrainean a fost de o intensitate ieșită din comun și este clar că rușii au avut pierderi substanțiale” (VIDEO)
12:50 - Scăderea acțiunilor Gazprom a depășit 30% după decizia de neplată a dividendelor
12:36 - Reacția Chinei după ce a fost clasificată drept o „provocare” pentru interesele NATO: „Eforturi inutile”
12:36 - Sonia Argint, despre prietenia cu Andreea Bălan, după despărțirea dintre artistă și fratele ei: “Nu văd de ce ar dispărea, doar pentru că relația ei personală s-a schimbat”
12:27 - B1 TV va difuza, în premieră, documentarul „Campanii electorale care au făcut istorie”, duminică, de la ora 16:00