Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial

Sorina Matei, dezvăluiri despre implicarea în România a Cambridge Analytica: Două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie au modificat unele declaraţii din contractul iniţial
Foto: news8000.com

Jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri, într-o anchetă publicată pe site-ul personal, despre compania SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarele sale Cambridge Analytica, în contextul scandalului privind utilizarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook de către firma de consultanță.

Aceasta vorbește despre culisele luptei anticorupţie pe care ar fi dus-o mai multe companii, în România.

”Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini- FARA a primit acum câteva săptămâni, la debutul scandalului internaţional privind practicile ilegale ale companiei SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarelor sale Cambridge Analytica, un “amendament” la contractul încheiat între SCL şi firma de consultanţă americană Andreae& Associates ce luase ca ţintă lupta anticorupţie de la Bucureşti.

Deşi nu este foarte uzual ca la acest tip de contracte să existe “amendamente”/clarificări, cele două companii au simţit nevoia să modifice declaraţiile suplimentare ale contractului iniţial ce viza România şi să înregistreze la Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea FARA, pe 13 februarie 2018, o “corectură/amendament” la contractul încheiat pe 17 martie 2017, aşa cum se vede în documentul de mai jos.

Astfel, firma de consultanţă strategică americană condusă de Charles Andreae, subcontractant al companiei de “psy ops” şi data mining londoneze, SCL, informează Departamentul de Justiţie al SUA că iniţialul contract ce luase ca ţintă lupta anticorupţie din România viza de fapt altceva. Mai precis, potrivit documentului depus, Andreae &Associates susţine că prin contract “a cercetat politica externă americană în legătură cu eforturile anticorupţiei din România şi a sfătuit SCL Social despre modalităţile prin care pot să-şi promoveze obiectivul lor privind mecanisme mai puternice de combatere a corupţiei. De asemenea, Andreae&Associates a intrat în contact cu un anumit staff (…) pentru a încerca să aranjeze întâlniri între SCL Social şi administraţia SUA iar administraţia Statelor Unite ale Americii să ofere cele mai bune practici din SUA în activităţi anticorupţie către SCL Social”, scrie Sorina Matei pe site-ul personal.

”Vreau să fac câteva precizări. Am această intervenție pentru că este o anchetă la care lucrez de aproape un an de zile. Vedem că e un scandal internațional pe această temă și vorbim despre folosirea rețelelor de socializare și influențarea oamenilor prin aceste rețele. Doar în România sunt peste 10 milioane de conturi active ale Facebook. Noi folosim ca ziariști aceste rețele și oamenii obișnuiți folosesc aceste rețele. E vorba de un contract care a fost semnat în martie anul trecut, pe tema luptei anticorupție din România. În general, această firmă face contracte pe teme care divizează societățile și, așa cum vedem de câțiva ani în România, lupta anticorupție este o temă care divizează societatea românească. Contractul a fost comandat din România acestei firme care are sediul la Londra, iar firma din Londra a subcontractat acest contract unei firme de lobby. Contractul inițial spunea că cei care au comandat acest contract sunt îngrijorați de eforturile pe care Administrația americană le face și care afectează lupta anticorupție și se vorbea de fortificare unor alianțe cu grupuri de interese care au aceleași scopuri ca și SCL.

La trei zile după ce s-a terminat acest contract, au fost făcute și întâlnirile. Au fost cinci întâlniri și o plată de 50.000 de euro. Tema, bineînțeles, a fost lupta anticorupției din România.

Suma nu este pentru promovarea luptei anticorupție. Era pentru discuțiile în legătură cu modul în care SUA ar putea și afectează prin influență lupta anticorupție din București”, a explicat ulterior jurnalista la Antena 3.

Ultima oră
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome