Supravieţuitorii din Colectiv se vor întâlni în această săptămână cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la marii arşi

Supravieţuitorii din Colectiv se vor întâlni în această săptămână cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la marii arşi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se va întâlni în această săptămână cu supravieţuitorii din incendiul de la clubul Colectiv pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire și tratament a marilor arși, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Supravieţuitorii din Colectiv i-au trimis, marţi, ministrului o scrisoare deschisă prin care i-au cerut înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi.

Mai mult, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate.

„În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, în urma unor întâlniri ale experţilor europeni în România, există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi.

Potrivit sursei citate, România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi şi toate plăţile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

„Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situaţia o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenţia mea pentru a nu pierde timp preţios pentru pacient cu formalităţile necesare transferului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

„În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești, sistemul sanitar din România prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu. Ministerul Sănătății va dispune în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri sancțiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator”, se mai arată în comunicat.

Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene, Ministerul Sănătății a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice.
Acest proiect de act normativ prevede ca specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si Colegiul farmaciștilor, vor stabili o strategie de acțiune pe termen lung care respectă conceptul internațional “one health” cu acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare și acțiuni de mediu care au rolul de monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană, menţionează ministerul.

„Este important să ne creăm propriul sistem de tratament al marilor arşi şi voi continua demersurile necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Mai mulţi supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv au transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministruluiSorina Pintea, prin care au cerut înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi.

„Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars „tratat” cu improvizații – cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri”, se arată în scrisoarea supravieţuitorilor de la Colectiv (Detalii AICI).

Ultima oră
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome