Supravieţuitorii de la Colectiv s-au întâlnit cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la tratarea marilor arşi

Supravieţuitorii de la Colectiv s-au întâlnit cu Sorina Pintea. Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătăţii cu privire la tratarea marilor arşi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut joi o întâlnire cu o parte din victimele tragediei din clubul Colectiv, în care s-a discutat despre realizarea în România a unui mecanism pentru intervenţia imediată în cazul accidentelor cu mari arşi.

Întâlnirea a venit după ce mai mulţi supravieţuitori de la Colectiv i-au transmis ministrului o scrisoare deschisă, în care au vorbit despre deficienţele din sistem.

„Am obţinut acordul ministerului pentru a crea acest mecanism pe care îl propunem. Pe 21 noiembrie, la ora 14.00, vom avea o primă întâlnire a unui grup de lucru din care facem parte şi noi pentru crearea acestui mecanism, în cadrul ministerului, pentru intervenţia imediată în cazul existenţei unui accident cu mari arşi. Şi acest mecanism să fie complementar cumva cu Mecanismul european de intervenţie la dezastre, cel care nu a fost activat la timp la Colectiv. (….) Principiul este următorul: eliminarea tuturor chestiunilor de acţiune ad-hoc în cazurile de mari arşi”, a declarat Mihai Grecea, unul dintre răniţii de la Colectiv, după întâlnirea cu ministrul Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

El a precizat că spitalele din provincie sunt „cumva crispate” în momentul în care au un pacient ars şi vor „să scape cât mai repede” de el şi să îl trimită la Bucureşti.
„Centrele de arşi care pot trata marii arşi nu există în România funcţionale şi atunci, pentru a putea salva viaţa acestor oameni, trebuie să îi trimitem afară. Mecanismul scurtcircuitează toate volutele acestea birocratice ale momentului, pentru a putea scoate pacienţii în cel mai scurt timp afară din ţară către un centru de arşi adevărat. Adică protocoale cu acele centre ca să se creeze relaţii de încredere, garanţii financiare, asigurarea transportului cu aeronave”, a explicat Grecea.

El a adăugat că transferul pacienţilor arşi în străinătate nu este o soluţie ideală şi a arătat că ministrul Pintea înţelege situaţia acestor pacienţi şi vrea să schimbe ceva.
Grecea a mai anunţat că va fi formată o asociaţie care să se ocupe de situaţia pacienţilor arşi din România.