Specie de insectă nou descoperită în România, numită după Simona Halep. Reacția sportivei

Specie de insectă nou descoperită în România, numită după Simona Halep. Reacția sportivei
Foto: Simona Halep / Instagram

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a anunțat că în județul Constanța a fost descoperită o nouă specie de insectă. Aceasta a fost numită după Simona Halep.

„Noua specie a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, care este născută la Constanţa”, a transmis USAMV.

Cum a fost găsită insecta Phlebotomus simonahalepae

Descoperirea a fost făcută în timpul unui studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, desfășurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa. Rezultatele studiului au fost publicate luna trecută în prestigioasa revistă „Parasites & Vectors”.

„Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră”, a declarat coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.

Autorii studiului au primit acordul sportivei pentru ca noua insectă descoperită să-i poarte numele.

„Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, a mai spus prof. dr. Andrei Mihalca.