Sportivii, oamenii de cultură, de artă și cei care servesc interesele naționale vor primi cetăţenia română mai ușor

Sportivii, oamenii de cultură, de artă și cei care servesc interesele naționale vor primi cetăţenia română mai ușor

Cetățenii străini care servesc România ar putea obține mai ușor cetățenia. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta în ședința de guvern.

Ordonanța de urgență îi vizează pe sportivi, pe oamenii de cultură și pe cei care se bat pentru valorile românești.

E o chestiune mai veche care a pornit de la zona de sport, de la Federaţiile Naţionale care vor să naturalizeze sportivi care sunt deja în România şi care ar putea să joace pentru echipele naţionale sau să reprezinte România. Folosim actul normativ şi pentru oameni de cultură, oameni care se bat pentru valorile naţionale româneşti, să nu îi mai punem pe acea procedură lungă, birocratică şi întortocheată, uneori chiar umilitoare. Dacă există personalităţi deosebite, prin propunerea unui ministru şi, sigur, cu avizul instituţiilor competente, putem să acordăm cetăţenia în mod special celor care servesc România sau care pot să aducă un plus României în domenii cum sunt sportul, cultura, arta şi cele asemănătoare”, a afirmat prim-ministrul, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului, conform Romanian Global News

Un etnic român din Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ucraina, Ungaria, Croația poate depunde o cerere la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din țara în care este domiciliat. Alături de această cerere trebuie să depună o dovadă a îndeplinirii condițiilor de promovorare a culturii și spiritualității românești.

Mai mult despre aplicarea acestor noi prevederi se va ști la publicarea Ordonanței de urgență.