SRI confirmă: Plicurile trimise Ambasadei Ucrainei din România conțin „fragmente de țesuturi organice”

SRI confirmă: Plicurile trimise Ambasadei Ucrainei din România conțin „fragmente de țesuturi organice”
Foto: SRI - Serviciul Român de Informații / Facebook
Serviciul Român de Informaţii(SRI) a anunţat, miercuri seara, că în cele două plicuri ridicate de la Ambasada Ucrainei din Bucureşti „nu se află conţinut de interes pirotehnic şi nici alte substanţe periculoase”.
În schimb, instituția a confirmat comunicatul instituțiilor ucrainene și a precizat că acestea conțin „fragmente de ţesuturi organice”, care urmează să fie analizate.

„În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conţinut de interes pirotehnic şi nici alte substanţe periculoase. Menţionăm că analizele specifice au arătat că plicurile conţin fragmente de ţesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienţei acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituţiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuţiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, se precizează în comunicatul SRI.
Marţi, poliţiştii Secţiei 1 din Capitală au fost sesizaţi cu privire la faptul că la sediul ambasadei Ucrainei din Sectorul 1 au fost primite două plicuri ce ar avea un conţinut suspect. Specialiștii au acestea ridicat în vederea expertizării obiectele suspecte.

Pachete similare trimise la ambasadele ucrainene din 15 țări

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri că 31 „pachete suspecte” au fost trimise la misiunile diplomatice ucrainene din 15 țări fapt descris drept o „campanie de teroare și intimidare, conform The Guardian.

Recent, ambasadele și consultanții Ucrainei din Europa au primit pachete „sângeroase”, unele conținând ochi de animale, inclusiv ambasada din Madrid pe adresa căreia a sosit și o scrisoare-bombă.

Întrebat cine crede că este expeditorul pachetelor, oficialul ucrainean a declarat că „se simte tentat să numească Rusia”, deoarece aceasta beneficiază de pe urma semănării fricii în rândul diplomaților ucraineni dar a adăugat că ar putea fi vorba și de un posibil simpatizant al Kremlinului, așa că va aștepta concluziile investigațiilor în curs.

Postarea lui Kuleba

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Kuleba a scris:

„Amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să vină.
A trecut o săptămână de când ambasadele și consulatele ucrainene funcționează în modul măsurilor de securitate sporite(…), așa cum se arată în fotografia din această postare din Polonia.
În ultimele două zile, colete suspecte au ajuns la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și consulatele din Gdansk.
În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Cehia (2) . 
Toate plicurile sunt notate la aceeași adresă a expeditorului: reprezentanța Tesla din orașul german Sindelfingen.
De obicei, corespondența venea de la oficiile poștale care nu erau dotate cu sisteme de supraveghere video.
Agresorii au luat și măsuri pentru a nu lăsa urme din ADN-ul lor pe pachete. Acest lucru indică în special nivelul profesional de întruchipare al acestei acțiuni.
Sunt în contact permanent cu colegii mei miniștri de externe, iar ambasadele ucrainene interacționează cu partenerii în contextul investigării tuturor amenințărilor. Recunoștință și autorităților din Ucraina, care au lansat prompt ancheta.
Campania de teroare împotriva diplomaților ucraineni, care se desfășoară în prezent, este fără precedent la scara ei nu doar în contextul Ucrainei, ci la nivel mondial.
Nu-mi amintesc de niciun caz din istorie ca atâtea ambasade și consulate ale unei țări să fi fost supuse unor astfel de atacuri în masă într-o perioadă atât de scurtă.
Dar oricât de mult ar încerca dușmanii să intimideze diplomația ucraineană, nimic nu va funcționa în ei.
Continuăm să muncim pentru victorie” a transmis oficialul.

Un angajat al ambasadei ucrainene din Madrid a fost rănit miercurea trecută de o scrisoare-capcană

Kuleba a descris ceea ce a urmat atacului de la Madrid ca fiind „mai ciudat” și „chiar bolnav”, potrivit CNN.

El a spus că după ziua de miercuri au început să sosească la diverse misiuni diplomatice ucrainene pachete îmbibate în lichid cu un miros distinctiv și care conțineau ochi de animale.

„Într-un caz este vorba, cel mai probabil, de un ochi de vacă, iar în alt caz de un ochi de porc”, a menționat Kuleba.

Urmăriți B1TV.ro și pe