Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece

Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece
Foto: Hepta

Autoritățile locale au fost informate, vineri, că s-au suspendat măsurile de izolare / carantinare. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a stabilit că sunt neconstituționale internarea în spital și carantinarea doar prin Ordin de Ministru și că ar trebui o lege în acest sens. Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a fost creat un grup interministerial ce lucrează la un proiect de lege care să țină contde verdictul judecătorilor. Proiectul va fi adus pe masa Guvernului la ședința de săptămâna viitoare. Însă deja mai mulți pacienți COVID-19 au cerut să fie externați. Centrele de carantinare se golesc și ele.

Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune carantinarea / izolarea. Autoritățile pot acum doar să „recomande” respectarea măsurilor de protecție

După decizia Curții Constituționale de la finele lunii iunie, carantinarea și internarea obligatorie, dispuse prin Ordin de Ministru, au fost suspendate.

Potrivit G4Media, Ministerul de Interne a trimis o informare către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, din care reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu coronavirus.

În document se mai arată că decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma hotărârii CCR.

Până atunci, însă, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.

Din document: „În concluzie, măsura izolării la domiciliu/crantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior dateli de 2.07.2020). Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SarsCov2, (…) se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile…”.

Centrele de carantină au început să se golească de oameni.

„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

CCR: Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. E nevoie de o lege

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Judecătorii Curții au mai susținut că internarea obligatorie trebuia să fie ultima măsură luată în calcul, dacă toate celelalte au fost epuizate. De pildă, se putea dispune ca asimptomaticii să stea acasă, or decizia autorităților de până acum a fost ca aceștia să fie internați.

Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Practic, de atunci, nicio persoană diagnosticată cu coronavirus nu mai poate fi internată împotriva voinței ei. Această situație putea fi evitată dacă se adopta la timp legea la care face referire CCR, fapt ce nu s-a întâmplat.

Guvernul lucrează la un proiect de lege privind condițiile de carantină și izolare

Vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se lucrează la un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare și care să respecte decizia Curții Constituționale. Proiectul va ajunge pe masa Guvernului, la ședința de săptămâna viitoare.

„Dincolo de ce spune CCR, rămâne acel articol din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor”, a ținut să precizeze Tătaru.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate”, a explicat, ulterior, Ministrul Sănătății.

Ultima oră
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022
19:45 - Germania îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia. Olaf Scholz: Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență
19:17 - Alexandru Rafila, întrebat dacă are „curaj” să își vaccineze copilul: Știe discuțiile legate de utilitatea vaccinării. E pregătit și chiar mă întreabă când îl vaccinez
19:00 - Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom ajunge la 25.000 sau 28.000 de cazuri pe zi / Este aproape imposibil să nu te infectezi cu tulpina Omicron
18:43 - O fată de 13 ani a fost rănită de un recipient cu lichid inflamabil aprins, în județul Argeș. Recipientul ar fi fost aruncat dintr-o mașină
18:26 - SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei
18:02 - 11.743 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 1.312 au venit pentru prima doză
17:48 - Incendiu violent în Covasna: 5 case au ars complet și alte 3 au rămas fără acoperiș. Au fost evacuate 19 persoane, printre care și doi copii
17:31 - Violențe la protestul anti-restricții de la Bruxelles. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)
17:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)