Stejarul plantat de Majestatea Sa Margareta în Piața Libertății din Timișoara ar putea fi înlocuit. Ce acuzații lansează viceprimarul municipiului (VIDEO)

Stejarul plantat de Majestatea Sa Margareta în Piața Libertății din Timișoara ar putea fi înlocuit. Ce acuzații lansează viceprimarul municipiului (VIDEO)
Custodele coroanei regale, Majestatea Sa Margareta, a ajutat la plantarea unui stejar în Piața Libertății din Timișoara. Acesta a început să se usuce. Captură Video: Banatul Azi

Stejarul plantat în Piața Libertății din Timișoara, în luna mai, în cadrul unei ceremonii la care a participat custodele coroanei regale, Majestatea Sa Margareta, ar putea fi înlocuit cu un arbore similar, de pe Domeniul Regal de la Săvârșin. Decizia va fi luată dacă pomul se va usca. Acesta se aclimatizează greu la Timișoara și are aproape toate frunzele uscate. Viceprimarul municipiului, Cosmin Tabără, susține că plantarea nu s-a realizat corespunzător.

Stejarul plantat de Majestatea Sa Margareta în Timișoara ar putea fi înlocuit

Stejarul a fost plantat în Piața Libertății, în luna mai, în cadrul unei ceremonii la care a participat custodele coroanei regale, Majestatea Sa Margareta. Copacul înlocuiește stejarul secular plantat de Regele Ferdinand, care s-a uscat în ultimii ani din cauza lucrărilor de modernizare a pieței.

Municipalitatea a plătit aproximativ trei mii de euro pentru noul stejar, care se aclimatizează greu la Timișoara și are aproape toate frunzele uscate.

Viceprimarul Cosmin Tabără susține că plantarea nu s-a realizat corespunzător, informează Rador.

De altfel, arborele a început să se usuce la nici două săptămâni de la plantare.

Dacă pomul se va usca de tot, el va fi înlouit cu un altul adus de pe Domeniul Regal de la Săvârșin.

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în Timișoara s-a uscat

Acest nou arbore a fost pus în Piața Libertății, după ce stejarul secular plantat de Regele Ferdinand s-a uscat. Potrivit tion.ro, stejarul plantat la 1 mai 1923 a fost ridicat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă.

Noul stejar e întreținut sub supravegherea specialiștilor de la Horticultură, societatea din subordinea Primăriei Timișoara.

„Nu a fost neapărat momentul ideal pentru această plantare, din punctul de vedere al vremii, dar fiind un moment istoric important, a trebuit marcat corespunzător.

Acum facem toți pașii necesari pentru că stejarul să se adapteze în nouă casă”, au transmis reprezentanții societății, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Primarul Dominic Fritz explicase de ce copacul a fost adus din Olanda: „În România momentan nu s-a găsit un stejar de această mărime. Nu am vrut să plantăm bețe, alții se laudă cu 2000 de bețe plantate, noi am vrut să punem copaci”.

Urmăriți B1TV.ro și pe