„Conversații cu Regele Mihai” – document istoric de excepție, semnat de Stelian Tănase. Lansarea oficială, pe 4 decembrie (FOTO)

„Conversații cu Regele Mihai” - document istoric de excepție, semnat de Stelian Tănase. Lansarea oficială, pe 4 decembrie (FOTO)

Jurnalistul și scriitorul Stelian Tănase va lansa pe 4 decembrie volumul document „Conversații cu Regele Mihai”.

Apărută pentru a marca un an de la trecerea în neființă a regelui, cartea este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de Stelian Tănase cu fostul suveran, la Palatul Elisabeta, de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. Transcrierile sunt completate de fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României.

În paginile volumului „Conversații cu Regele Mihai” sunt scoase la lumină momente puțin știute din viața familiei regale, despre perioada copilăriei Regelui Mihai, tensiunile politice la nivel înalt, exilul forțat printre străini, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa.

Lansarea oficială a volumului document „Conversații cu Regele Mihai” are loc marți, 4 decembrie, la ora 17.00, la Atheneul Român. Intrarea este liberă.

Rugat să schiţeze chipul României de azi, Regele Mihai mărturisea că, la întoarcere, aproape că nu şi-a recunoscut ţara. Românii au îndurat vremuri cumplite, iar urmele sunt teribile – „Dacă România se înjghebează bine cu Europa, asta rămâne oarecum de văzut. Să lăsăm fiecare ideile noastre prea-prea accentuate fiindcă asta în comunitate nu se prea potriveşte, trebuie să ne adaptăm, trebuie să învăţăm multe. Vedem lucruri care nu sunt bune în afară, să încercăm să lăsăm deoparte şi să punem mâna pe ce este serios şi bine. (…) Trebuie să învăţăm să ne îndreptăm, să ne curăţăm în suflet şi la cap! Eu tot revin că cine este sus, conducătorii şi Biserica, ar trebui să insufle sensul acestei schimbări radicale. Eu cred că românul simplu ar învăţa destul de repede dacă ar simți că e ceva şi pentru el în asta. Aşa s-ar putea să ne integrăm mult mai bine. Cel puţin, mă rog lui Dumnezeu să fie aşa…”.

Ultima oră