Studiu britanic: Măștile sanitare poluează mediul înconjurător. Substanțele cu care sunt colorate conțin metale grele

Studiu britanic: Măștile sanitare poluează mediul înconjurător. Substanțele cu care sunt colorate conțin metale grele

Pandemia de COVID-19 va avea grave consecințe asupra mediului înconjurător, avertizează cercetătorii. Măștile sanitarear putea elibera poluanţi chimici şi nano-materiale plastice, metale grele şi fibre plastice, în natură arată un studiu al Univerității Swansea din Marea Britanie.

Metalele grele găsite sunt „bio-acumulative”, ceea ce înseamnă că nu sunt eliminate din sistemele acvatice şi se acumulează în timp.

Dacă înainte de pandemielumea începe să devină conștientă de pericolul pe care îl reprezintă plasticul pentru mediul înconjurător și se cautau soluții pentru înlocuirea lui cu materiale biodegradabile, odată cu răspândirea noului coronavirus, oamenii sunt din ce în ce mai înclinați să folosească materialele plastice de unică folosință, iar milioane de măști sunt aruncate zilnic.

„Trebuie să ne setăm priorităţile – în primul rând trebuie să trecem peste pandemie şi să ne protejăm reciproc şi sănătatea publică. Apoi, între timp, trebuie să luăm măsuri pentru protejarea mediului”,a declarat dr. Sarper Sarp, scrie bbc.com.

Îngrijorarea majoră este legată decoloranţii folosiţi la producerea măştilor. Echipa a găsit urme de plumb, antimoniu şi cadmiu, metalele grele periculoase.

„Avantajele purtării măştilor sunt imense, aşa că trebuie să le purtăm în continuare, dar trebuie să fim atenţi la diferite reglementări şi standardizarea măştilor şi la calitatea materialelor pe care le folosim.

Trebuie să fim atenţi la modul în care sunt produse, la modul în care le putem testa şi la modul de standardizare a calităţii acestora”.

Urmăriți B1TV.ro și pe