Studiu: Ciocolata neagră organică și obișnuită, contaminată. Ce probleme de sănătate poate provoca

Studiu: Ciocolata neagră organică și obișnuită, contaminată. Ce probleme de sănătate poate provoca
Sursa foto: Shutterstock

Ciocolata neagră și produsele similare din cacao sunt contaminate cu plumb și cadmiu, două metale neurotoxice care sunt legate de cancer, boli cronice sau probleme de reproducere și dezvoltare, în special la copii, a constatat un nou studiu.

Ca elemente naturale din scoarța terestră, plumbul, cadmiul și alte metale grele se află în solul în care sunt cultivate culturi și, prin urmare, nu pot fi evitate. Cu toate acestea, unele câmpuri și regiuni de cultură conțin niveluri mai toxice decât altele , parțial din cauza utilizării excesive a îngrășămintelor care conțin metale și a poluării industriale continue.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii pe terenuri cu mai puține pesticide și alți contaminanți, versiunile organice de ciocolată neagră au avut unele dintre cele mai înalte niveluri, potrivit studiului publicat miercuri în jurnalul Frontiers in Nutrition, citează CNN.

Ciocolata neagră, asociată cu îmbunătățirea sănătății

Ciocolata neagră este cunoscută pentru că este bogată în nutrienți din plante numite flavonoide , antioxidanți și minerale benefice și a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare,  performanțe cognitive și mai puține inflamații cronice.

Echipa de cercetare a examinat numai produse de ciocolată neagră pură, deoarece acestea conțin cea mai mare cantitate de cacao, partea crudă, neprocesată a boabelor de cacao. Au fost eliminate bomboanele sau ciocolata pentru prăjituri cu alte ingrediente. Studiul nu a dezvăluit numele sau producătorii produselor testate.

„Nivelurile medii de plumb și cadmiu din produsele care conțin cacao din noul studiu sunt egale sau mai mari decât cantitățile medii de plumb și cadmiu descoperite de Administrația americană pentru alimente și medicamente în cele mai contaminate alimente pe care le testează”, a declarat Jane Houlihan, director național pentru știință și sănătate în cadrul Healthy Babies Bright Futures, o coaliție de susținători angajați în reducerea expunerii bebelușilor la substanțe chimice neurotoxice.

Alte alimente contaminate

Alimente pentru bebeluși, cartofi dulci, biscuiți pentru dentiție, prăjituri de tip sandviș, vin alb și dressing ranch sunt în fruntea listei FDA cu alimentele cele mai contaminate cu plumb, în ​​timp ce semințele de floarea soarelui, spanacul, chipsurile de cartofi, salata verde și cartofii prăjiți conțin cele mai ridicate niveluri de cadmiu, spuse Houlihan.

„Dacă riscurile tipice pentru sănătate de la consumul de ciocolată scad sub pragurile oficiale de siguranță ale guvernului federal, este pentru că oamenii mănâncă în mod normal cantități destul de mici”, a spus Houlihan, care nu a fost implicat în studiu, adăugând: „Ne-am aștepta la riscuri sporite pentru copiii mici, femeile însărcinate și persoanele care mănâncă ciocolată în mod regulat, în special ciocolată neagră.”

Asociația Națională a Cofetariilor, care reprezintă industria ciocolatei, a declarat pentru CNN prin e-mail că „ciocolata și cacao sunt sigure de mâncat și pot fi savurate ca delicii așa cum au fost de secole. Siguranța alimentară și calitatea produselor rămân prioritățile noastre cele mai înalte și rămânem dedicați să fim transparenți și responsabili din punct de vedere social.”

S-au găsit plumb și cadmiu, dar nu arsenic

Noul studiu a analizat 72 de produse de consum din cacao pentru nivelurile de plumb, cadmiu și arsenic. În comparație cu studiile anterioare, care au analizat metalele grele din ciocolată într-un instantaneu de timp, cel mai recent studiu a testat produsele pe o perioadă de opt ani, în 2014, 2016, 2018 și 2020.

Testarea a fost efectuată de Consumer Labs, o organizație nonprofit care oferă teste terțe pentru produse de sănătate și nutriție. A trimis mostre la diferite laboratoare pentru a maximiza acuratețea.

Dintre cele șase duzini de produse de ciocolată testate pe parcursul studiului, 43% au depășit doza maximă permisă pentru plumb, așa cum este stabilit de Propunerea 65 din California, în timp ce 35% au depășit nivelul maxim admisibil pentru cadmiu Prop 65, au descoperit cercetătorii. Studiul nu a găsit niveluri semnificative de arsenic.

Limitele Prop 65 sunt mai mici decât cele stabilite de guvernul federal. Nivelul maxim permis de plumb în bomboanele pentru copii este de 0,1 părți per milion, conform FDA. Prop 65 din California stabilește un standard de siguranță de 0,05 părți per milion pentru ciocolată, aproximativ jumătate mai mult.

„Prop 65 stabilește un nivel de protecție care le permite consumatorilor să facă o alegere rațională și să spună: „OK, cât de mult vreau?””, a declarat Danielle Fugere, președinte și consilier principal pentru As You Sow, o organizație nonprofit specializată în advocacy a acționarilor, care nu a fost implicat în noul studiu.

„Există multe surse de plumb, de exemplu: există plumb în apă, există plumb în legume și fructe, există plumb în sol, praf și aer”, a spus Fugere. „Mă simt bine că mănânc o bucată de ciocolată care poate conține și plumb? Fiecare persoană poate lua propria decizie.”

Adulții sănătoși care își limitează aportul la cantități mici nu ar trebui să se teamă de a mânca ciocolată, a declarat autorul principal al studiului Leigh Frame, director executiv al Biroului de Medicină Integrativă și Sănătate de la Universitatea George Washington din Washington, DC.

„O porție tipică de ciocolată neagră este de 1 uncie, așa că a mânca 1 uncie în fiecare zi este un risc destul de mic în marea schemă a lucrurilor”, a spus Frame. „Dar este ceva de care trebuie să fim conștienți în cazul în care ne aflăm și în preajma altor surse de expunere la plumb, cum ar fi vopseaua cu plumb într-o casă veche.”

Ar trebui să evitați să mâncați ciocolată?

Riscul de expunere la metale grele crește, totuși, dacă o persoană este cuprinsă din punct de vedere medical, este însărcinată sau este un copil mic, a spus Tewodros Godebo, profesor asistent de geochimie a mediului la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din New Orleans.

El a fost autorul unui studiu din iulie care a analizat 155 de mostre de ciocolată și a găsit niveluri mai mari de cadmiu, dar puțin plumb în ciocolata neagră.

În timp, consumul de niveluri scăzute de cadmiu poate afecta rinichii. Agenția pentru Protecția Mediului  numește metalul un probabil cancerigen uman.

„Există persoane sensibile, compromise din punct de vedere medical, cum ar fi persoanele cu boli de rinichi care ar putea să nu fie capabile să elimine eficient metalele din corpul lor. Și, desigur, o femeie însărcinată care protejează copilul în uter ar fi, de asemenea, expusă unui risc mai mare”, a spus Godebo, care nu a fost implicat în noul studiu.

Copiii pot absorbi aproximativ 50% din plumbul ingerat după masă și până la 100% pe stomacul gol, spun experții. Nu există un nivel sigur de plumb, în ​​special pentru copii, conform Organizației Mondiale a Sănătății .

„În special, plumbul poate afecta dezvoltarea creierului copiilor, ducând la scăderea coeficientului de inteligență (IQ), modificări comportamentale, cum ar fi o atenție redusă și un comportament antisocial crescut și un nivel de educație redus”, afirmă OMS pe site-ul său.

Cu toate acestea, pentru adulții sănătoși, analiza de risc realizată de Godebo a găsit puține motive de îngrijorare cu privire la alegerea de a se răsfăța cu 1 uncie de ciocolată neagră din când în când.

„Desigur, vrem o expunere aproape de zero, dar asta este imposibil”, a spus el. „Tot ceea ce mâncăm probabil conține un anumit nivel din acești contaminanți. Dar este un risc relativ.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`