Studiul care dă speranțe persoanelor supraponderale. Cercetătorii au descoperit cum ne putem controla greutatea

Studiul care dă speranțe persoanelor supraponderale. Cercetătorii au descoperit cum ne putem controla greutatea
Sursa foto: Pixabay

Un studiu recent a identificat o legătură directă între perceperea mirosului alimentelor şi inducerea precoce a senzaţiei de saţietate. Astfel, cercetătorii sunt optimiști că vor putea dezvolta intervenţii personalizate în tratamentul obezităţii.

Cercetarea a identificat un circuit neuronal care este activat înainte de consumul propriu-zis de hrană, dar numai în cazul subiecţilor cu greutate normală. Oamenii de știință au descoperit o legătură directă între mirosul alimentelor și senzația de sațietate, în urma unor experimente realizate pe șoareci.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului pe şoareci. Circuitul cerebral, localizat în septul medial, este activat de mirosurile alimentare și ajută animalele să mănânce mai puţin, oferindu-le o senzaţie de „saţietate” chiar înainte de a gusta mâncarea.

Ei au identificat o legătură funcţională directă între sistemul olfactiv şi un grup specific de neuroni din creier, activat de percepţia mirosurilor alimentare care induce senzația de sațietate. Mecanismul a fost observat la șoarecii supli, dar nu și la exemplarele obeze care nu au oferit același răspuns. De aici concluzia că excesul de greutate poate afecta acest mecanism de reglare a saţietăţii.

Cercetătorii văd în această descoperire posibilitatea de a schimba în mod esenţial înţelegerea rolului mirosului în controlul poftei de mâncare. Drept care, sunt optimiști că vor putea contribui la dezvoltarea unor soluţii care să ajute indivizii să mănânce mai puţin decât au nevoie în mod obişnuit.

Cum s-a derulat studiul

Cercetătorii au apelat la scanări cerebrale și au observat ce zone din creierul şoarecilor reacţionează la mirosurile alimentare și așa au identificat grupul de neuroni în septul medial. Potrivit autorilor studiului, când şoarecele simte mirosul alimentelor, neuronii se activează rapid şi induc o senzaţie de saţietate, deoarece sunt conectaţi direct cu bulbii olfactivi.

În momentul în care animalul începe să consume alimente, activitatea neuronală este suprimată. Astfel, activarea circuitului neuronal înainte de masă a determinat subiecții experimentului să consume o cantitate mai mică de hrană.

„Credem că acest mecanism îi ajută pe şoarecii din sălbăticie să se protejeze de prădători. Mâncând mai repede şi în cantităţi mai mici, îşi reduc riscul de a fi prinşi”, a explicat Janice Bulk, autoarea principală a studiului, într-un comunicat.

Grupul de neuroni nu a fost activat la mirosirea alimentelor și în cazul șoarecilor obezi. Animalele nu s-au simţit mai sătule şi nu şi-au redus aportul alimentar.

Cum poate fi aplicată cercetarea la oameni

Autorii studiului spun că și creierul uman conţine acelaşi grup de neuroni ca şi cel al şoarecilor, dar nu se ştie încă dacă reacţionează la fel, în cazul mirosurilor alimentare. Însă, există și alte cercetări care au sugerat că anumite mirosuri percepute înainte de masă pot reduce pofta de mâncare la oameni. Pe de altă parte, sunt studii care arată că persoanele care prezintă obezitate tind să mănânce mai mult în aceleaşi condiţii.

„Concluziile noastre subliniază cât de important este să luăm în considerare simţul olfactiv în reglarea apetitului şi în dezvoltarea obezităţii”, a declarat Sophie Steculorum, coordonatoarea cercetării şi conducătoarea grupului de studiu de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului.

Potrivit spuselor sale, noul studiu arată cât de puternic influenţează mirosul alimentelor obiceiurile alimentare cotidiene.

„Din moment ce am descoperit că această cale reduce pofta doar la şoarecii supli, nu şi la cei obezi, studiul deschide o nouă direcţie în prevenirea supraalimentării asociate cu obezitatea”, a concluzionat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`