Suedia intenţionează să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate anti Covid

Suedia intenţionează să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate anti Covid
Foto: PIxabay

Suedia a anunţat joi că intenţionează să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus. Documentele ar urma să fie folosite până la vară pentru a scăpa de restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

„Au fost demarate o serie de proceduri internaţionale în ceea ce priveşte soluţiile tehnice şi standardele legate de dovadă a vaccinării. Este nevoie ca Suedia să participe (la acest proiect, n.r.)”, a declarat ministrul suedez al Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

Un astfel de certificat digital va permite tuturor suedezilor să dovedească faptul că au fost vaccinaţi împotriva maladiei COVID-19, a precizat Anders Ygeman, ministrul pentru Dezvoltare digitală din Suedia.

Certificatul va respecta legile şi standardele internaţionale şi va asigura confidenţialitatea datelor personale ale posesorilor. Guvernul suedez speră ca noul paşaport digital să devină funcţional până la data de 1 iunie.

Autorităţile de la Stockholm se aşteaptă ca dovada vaccinării să fie cerută de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor sau participarea la conferinţe, festivaluri muzicale şi evenimente sportive.b

Miercuri, Danemarca a anunţat un proiect asemănător pentru dezvoltarea unui paşaport digital care să fie utilizat de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.

Pandemia de coronavirus continuă să determine autoritățile germane și pe cele din alte state europene să mențină un control ferm asupra activităților economice. În acest context au apărut mișcări tot mai puternice care solicită încetarea restricțiilor. Austria intenționează să deschidă magazine, școli și coafori începând cu 8 februarie.

Așa se face că tot mai multe companii văd o soluție pentru repornirea activității în campania de vaccinare. Vânzătorul de bilete CTSEventimvrea să lege participarea la concerte și evenimente de vaccinarea împotriva COVID-19, înGermania.

„Dacă există suficient vaccin și toată lumea poate fi vaccinată, atunci și organizatorii privați ar trebui să aibă posibilitatea de a condiționa participarea la evenimente de vaccinare, a declarat președintele consiliului de administrație Klaus-Peter Schulenberg, potrivitfocus.de.

CTSEventima creat deja cerințele tehnice corespunzătoare. „Ne-am configurat sistemele în așa fel încât să poată citi și cardurile de vaccinare.”

Ultima oră
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)