CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate privind reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT

CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate privind reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură reducerea vechimii necesare procurorilor pentru a lucra la DNA și DIICOT, informează G4Media, care citează surse judiciare.

UPDATE: CCR a confirmat verdictul de neconstituționalitate pentru legea care scădea vechimea necesară procurorilor DNA și DIICOT: „Vechimea efectivă în funcție pentru aceste numiri (la DNA și DIICOT – n.red.) trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Scăderea vechimii necesare pentru angajarea în DNA și DIICOT, neconstituțională

Legea practic permitea lărgirea bazei de selecție a procurorilor care să lucreze în cele două Direcții, prin scăderea vechimii necesare de la 10 la 7 ani. Actul normativ se voia a fi o rezolvare parțială a deficitului de personal cu care se confruntă atât DNA, cât și DIICOT, fapt asupra căruia au atras atenția ambele Direcții, cât și Parchetul General și ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion.

Dintre judecătorii constituționali, împotriva sesizării au votat Livia Stanciu, Daniel Morar și Simina Tănăsescu. Raportor a fost chiar Gheorghe Stan, fostul șef al Secției speciale.

După această decizie, problema lipsei de personal se va acutiza la ambele Direcții. Spre exemplu, la DIICOT sunt neocupate în acest moment circa 50 de posturi, alți 50 de procurori având vârsta necesară pentru pensionare. Mai mult, dosarele realizate până acum de procurori DNA și DIICOT care au intrat în cele două instituții fără să aibă vechimea de zece ar putea fi contestate în instanță, explică G4Media.

Proiectul de lege a fost votat de Senat, cameră decizională, în luna iunie. Acesta reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi stabilește condiţii de vechime reduse de la 10 la 7 ani pentru procurorii DNA şi DIICOT.

Măsurile au fost cerute de ambele Direcții. Curtea Supremă, însă, a atacat la CCR actul normativ în ansamblul său, precum şi anumite prevederi ale acestuia. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, marţi, că susţine reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT