SURSE: Dosar penal pe numele Cristinei Tarcea și Liviei Stanciu, deschis la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 

SURSE: Dosar penal pe numele Cristinei Tarcea și Liviei Stanciu, deschis la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție 
Foto stânga: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Procurorii Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, după ce au fost făcute mai multe plângeri împotriva foştilor preşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea şi Livia Stanciu.

ŞOC TOTAL! FUEGO A PĂŢIT-O! IRINA LOGHIN ŞI-A FĂCUT CRUCE CÂND L-A VĂZUT! NIMENI NU SE AŞTEPTA LA ASTA (GALERIE FOTO)

Cristina Tarcea şi Livia Stanciu, în calitate de preşedinţi ai Curţii Supreme, ar fi încălcat dispoziţiile legale cu privire la constituirea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin acest lucru, Tarcea şi Stanciu „au adus vătămări grave, atât actului de justiţie, cât şi părţilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători”, potrit unor surse judiciare, citate de G4 Media.

CUTREMUR MONDEN! SILVIU PRIGOANĂ, ÎN STARE DE ŞOC! ADRIANA BAHMUȚEANU A PIERDUT LUPTA…

În noiembrie 2018, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa Supremă şi a decis ca toate completurile de cinci judecători să fie formate prin tragere la sorţi. Anterior, acestea erau conduse de vicepreşedintele şi preşedintele Secţiei Penale.

DIVORȚUL ANULUI! ANAMARIA PRODAN RUPE TĂCEREA! REGHECAMPF E LA PĂMÂNT (GALERIE FOTO)

Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători şi că toţi magistraţii din complet trebuie traşi la sorţi.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în perioada 2010-2016. Cristina Tarcea a devenit șefa ÎCCJ pe 14 septembrie 2016, iar mandatul său s-a încheiat în luna septembrie a acestui an.