Surse: Guvernul a introdus coplata. Pacienții vor plăti o taxă de spitalizare începând din aprilie

Surse: Guvernul a introdus coplata. Pacienții vor plăti o taxă de spitalizare începând din aprilie

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă (coplata) cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective„, se arată în proiect.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

Coplata este una dintre măsurile convenite cu FMI, în acordul de stand-by încheiat de România cu instituția financiară. De asemenea, lista medicamentelor compensate va fi revizuită.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe