UPDATE / DREPT LA REPLICĂ // Tanczos Barna, despre groapa de gunoi de la Glina: Depozitare nu se mai face. Dacă nu s-a făcut închiderea conformă, este responsabilitatea societății respective (VIDEO)

UPDATE / DREPT LA REPLICĂ // Tanczos Barna, despre groapa de gunoi de la Glina: Depozitare nu se mai face. Dacă nu s-a făcut închiderea conformă, este responsabilitatea societății respective (VIDEO)
Foto: facebook.com/Mediu.Romania

UPDATE: În urma publicării acestui articol, am primit un drept la replică pe care îl redăm integral:

Articolul inițial:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, marți seară, în platoul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV, despre situația gropii de gunoi de la Glina, precizând că acolo „nu se mai face” depozitarea de gunoi.

Tanczos Barna:La Glina depozitare nu se mai face, în mod normal

Întrebat unde sunt depozitate deșeurile din București, Tanczos Barna a răspuns: ”Parțial, sunt depozitate în depozitele din Ilfov, la Vidra, și se duc și în Prahova. Este o anomalie. (…) La Glina depozitare nu se mai face, în mod normal, depozitarea la Glina nu este ok”.

În ceea ce privește situația de la groapa de gunoi de la Glina, de unde moderatorul Silviu Mănăstire a prezentat fotografii care arată că încă se depozitează gunoi, ministrul Mediului a precizat: „Toate celulelel care se închid, conform legii, trebuie să fie închise, în așa fel încât levigatul să nu mai ajungă niciodată în pânza freatică. O groapă funcțională, de exemplu, are tot timpul un traseu bine amenajat pentru levigat, levigat care ajunge în niște bazine. Aceasta este procedura legală. Dacă în cazul Glina nu s-a făcut închiderea conformă, este responsabilitatea societății respective și Garda de Mediu verifică și analizează. Eu nu am văzut aceste informații încă în rapoartele Gărzii de Mediu”.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii, Vasile Băncieru, reprezentant Asociația Europeană de Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE), a vorbit despre contaminarea apei din pânza freatică din zonă, din cauza levigatului de la groapa de gunoi de la Glina.

”Groapa Glina este o groapă istorică, are aproape 40 de ani de funcționare, fiind pe un teren mlăștinos. (…) Este o groapă total ne conformă, fiind o zonă mlăștinoasă, toată zeama se duce imediat în pâză (pânza freatică – n.r.). Am vecini cărora le curge la robinet apa neagră. În puțurile din zonă, apa este contaminată. În 2018, Institutul Național de Sănătate Publică a făcut studiu de impact și a declarat toxicitatea zonei cu cianuri”, a spus Vasile Băncieru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna:Societatea respectivă este obligată să închidă groapa de la Glina

În acest context, ministrul a dat asigurări că va trimite din nou un control la Glina.

”Vom mai trimite încă o dată controlul, să vedem dacă într-adevăr ceea ce susțineți dumneavoastră – infestarea solului și a pânzei freatice – este adevărat. Se vor preleva probe din puțuri, în prezența cetățenilor și a Gărzii de Mediu, și vom trimite la laborator autorizat să vedem dacă este așa”, a spus oficialul guvernamental.

Întrebat cine plătește pentru închiderea gropii de la Glina, Tanczos Barna a răspuns: ”Societatea respectivă este obligată să închidă acea groapă pentru că este societatea care a beneficiat de venituri din exploatarea gropii respective. Dacă nu se întâmplă, cu siguranță, se merge cu amendă și cu plângere penală și dosar penal împotriva celor care nu respectă legea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:58 - Laurențiu Reghecampf și-a triplat salariu. Câți bani va încasa celebrul antrenor, după despărțirea cu Universitatea Craiova
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)