Tanczos Barna: În cazul în care extragerea ursului nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro. Nu știu dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță (VIDEO)

Tanczos Barna: În cazul în care extragerea ursului nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro. Nu știu dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că dacă se demonstrează că a fost încălcată legea în cazul uciderii ursului Arthur, considerat cel mai mare din România, sancțiunea este de 30.000 de euro. De asemenea, se verifică dacă, în acest caz, este vorba despre comiterea unor fapte de natură penală.

Ministrul Mediului: Se verificădacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale în cazul extragerii ursului

„În cazul în care extragerea nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală și se vede dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale”, a declarat Tanczos Barna în cadrul unei conferințe de presă în care a precizat și că, în acest moment, două anchete sunt în desfășurare și este important să se stabilească exact dacă acă ursul ucis este cel pentru care a fost emis un ordin de extragere.

Totodată, ministrul a explicat că, legislația în vigoare nu menționează dacă un exemplar poate fi vânat dacă se plătesc bani asociațiilor de vânătoare.

„Nu este permisă vânătoarea în cazul acestei specii. (…) Legislația, în mod expres, nu interzice acest lucru (vânătoarea unor specii protejate contra cost – n.r.). Vom preciza în mod clar ca intervenția să se facă doar de cei care s-au angajat să protejeze fondul cinegetic, de asociațiile de vânătoare. După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor”, a mai spus ministrul.

Cât despre faptul că despre ursul ucis de prințulEmanuel de Liechtenstein se spune că este cel mai mare exemplar din România, și chiar din Europa, Tanczos Barna a precizat: ”Nu știu dacă era vorba de acel urs sau nu, nu știu dacă cobora (în localități – n. r.) sau nu, nu știu dacă extragerea s-a făcut cu respectarea legii (…) Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Acea persoană, clar, are puteri supranaturale (…) Nu știu dacă era cel mai mare sau era cel mai mic urs, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță. Aștept finalizarea anchetei”.

Tanczos Barna: În cazul în care extragerea ursului nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro. Nu știu dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță