Procesul lui Tăriceanu, amânat până pe 21 ianuarie: Procurorii DNA au contestat achitarea primită de liderul ALDE

Procesul lui Tăriceanu, amânat până pe 21 ianuarie: Procurorii DNA au contestat achitarea primită de liderul ALDE

UPDATE:Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a amânat luni, până pe 21 ianuarie 2019, judecarea apelului DNA în cazul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă în legătură cu ancheta privind retrocedarea Fermei Băneasa.

Înalta Curte începe luni judecarea apelului DNA în dosarul în care preşedintele Senatului a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă. Cauza va fi judecată de un complet de cinci judecători tras la sorţi recent, după decizia Curţii Constituţionale.

Călin Popescu Tăriceanu este aşteptat la Curtea Supremă unde se judecă primul termen în procesul în care acesta a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

Şeful Senatului a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, el fiind achitat pe 22 mai 2018, de un complet de la Instanţa supremă format din trei judecători.

Procurorii DNA ceruseră o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Aceştia au susţinut că Tăriceanu nu ar fi spus adevărul sau tot ce ştia, în 2016, atunci când a fost audiat în calitate de martor în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa şi a unei suprafeţe din pădurea Snagov.

În motivarea publicată la sfârşitul lunii septembrie, se arată că preşedintele ALDE a fost achitat pe temeiul că „fapta nu este prevazută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovaţia prevazută de lege”, deşi apărătorul lui Tăriceanu ceruse achitarea pe motiv că „fapta nu există”.

Magistraţii de la Curtea Supremă au motivat decizia de achitare, susţinând că dacă şeful Senatului ar fi ştiut de faptele din dosarul „Ferma Băneasa” şi ar fi declarat tot, s-ar fi autoincriminat.

Tăriceanu a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care erau vizaţi mai mulţi foşti colaboratori ai acestuia, printre care consultantul Tal Silberstein, afaceriştii Moshe Agavi şi Dan Andronic, sau fostul sau consilier guvernamental, Marius Marcovici.

Ultima oră
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov
12:49 - Ludovic Orban, surprins de candidatura lui Florin Cîțu: „Nu m-am așteptat, după toate discuțiile pe care le-am avut cu el”
12:25 - Boris Johnson, criticat de zeci de parlamentari. Acuzații dure pentru guvern, după anunțul introducerii pașaportului de vaccinare