Telefonul mobil după gratii, mană cerească. Dezvăluiri incredibile cu modul în care deținuții intră în posesia dispozitivelor

Telefonul mobil după gratii, mană cerească. Dezvăluiri incredibile cu modul în care deținuții intră în posesia dispozitivelor
Foto: .mobilissimo.ro

Un telefon mobil după gratii e mană cerească. Îl ţine pe puşcăriaşul simplu mai aproape de familie, iar pe cel cu ştaif în contact cu afacerile din libertate.

În funcţie de cât este de performant, telefonul poate ajunge să coste chiar și 10.000 de lei! Potrivit unor surse din penitenciar citate de Libertatea, prețurile scad sau cresc în funcție de controalele pe care gardienii le fac în celule.

Telefoanele mobile nu mai sunt chiar un lux după gratii. Cum aparaturile de bruiaj ale Administrației Naționale a Penitenciarelor pot fi fentate, detinuții continuă să-și cumpere, în funcție de buget, aparate cu ajutorul cărora comunică cu exteriorul.

Un telefon simplu, fără cameră și fără acces la internet, costă nici mai mult nici mai puțin de 2.000 de lei, unul ceva mai "răsărit", cu ajutorul căruia se pot face fotografii și filmări și care poate fi logat la internet poate fi achiziționat după gratii cu minimum 3.500 de lei.

Iar o tabletă obișnuită are în pușcărie prețul unei mașini la mâna a doua: 10.000 de lei!

"Sunt prețuri de pornire, care cresc în funcție de client. Când gardienii văd că sunt multe telefoane în camere fac razii și confiscă tot. Peste o săptămână-două, aceleași telefoane sunt din nou la hoți, dar pe alți bani", au dezvaluit surse din interiorul penitenciarelor jurnalistilor de la Libertatea.

Aceleași surse spun că doar pușcăriașii cu etichetă își permit tablete pentru că la ei în cameră nu se fac controale. Deținutul normal vrea un telefon mic, cu cameră, pe care poate să-l ascundă. În pereți, în picioarele paturilor, unde reusește. Până și o cartelă simplă, fără bani și fără acces la internet este echivalentul a două cartușe de țigări.

Telefoanele ajung în pușcării fie prin pachete, aduse de familii, fie aruncate peste gard în anumite zone din închisori sau puncte de lucru exterioare, fie chiar cu ajutorul gardienilor.

Dacă gardianul aduce telefonul la cameră, jumătate din valoarea lui îi intră în buzunar", sunt informațiile incredibile dezvăluite de sursele citate de Libertatea.

În 2015, angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor au găsit în toate pușcăriile din România unde sunt închiși 30 de mii de deținuți peste 4.500 de telefoane mobile. Cu un an înainte, "recolta" a fost ceva mai bogată: 6.500 de aparate.

Ultima oră
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)
17:20 - Bulgaria, în zona portocalie din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Autoritățile înăspresc măsurile sanitare. La ce trebuie să fie atenți turiștii
16:59 - De ce nu pot participa decât maxim 500 de persoane la un protest? Raed Arafat: Nu poţi să controlezi situaţia acolo sau să impui măsuri de sănătate publică (VIDEO)
16:44 - Raed Arafat, precizări cu privire la o posibilă carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei (VIDEO)
16:40 - Spania: Aproape 2.300 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la festivalurile de muzică din Catalonia
16:29 - Cod portocaliu de grindină și vijelii în aproape toată România. Director ANM: Vântul va sufla cu până la 100 km/h (VIDEO)
16:12 - Încă un incident feroviar pe Magistrala 800 București – Constanța: Unul dintre vagoanele unui tren privat de marfă a deraiat. Care sunt cauzele
15:59 - Noi detalii despre cazul tânărului aflat pe trotineta electrică, spulberat după o șicanare în trafic cu un motociclist. Procurorii au explicat cum s-au desfășurat faptele
15:34 - Florin Cîțu, atac la Cătălin Drulă: „La ministerul Transporturilor ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară”
15:27 - Vremea severă închide parcurile Lumea Copiilor și Orășelul Copiilor, din Bucureşti!