Televiziunea și radioul public, finanțatori din banii contribuabililor

Televiziunea și radioul public, finanțatori din banii contribuabililor

Cu toate că situaţia financiară a Televiziunii publice şi a Radioului public nu este roz, banii primiţi de la stat de cele două instituții media ajung la Societatea Națională de Radiocomunicații.

Aproximativ 80 de milioane de euro, anual, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul lui. Societatea Națională de Radiocomunicații sau Radiocom este cea care asigură transmiterea pe cale terestră a undelor, în principal pentru Televiziunea şi Radioul de stat.

Cele 80 de milioane reprezintă cam toată contribuția bugetară a statului pentru TVR şi Radioul public, adică bani plătiţi de cei care finanțează, prin plata taxei, aceste instituţii. Societatea care primește anual acești bani se numește Radiocom, potrivit sursei citate.

„Costul este umflat de câteva ori! Dacă ar cumpăra serviciile de pe piața liberă, Televiziunea și Radioul public ar economisi o sumedenie de bani. Dar statul nu vrea asta, pentru că el ia banii din buzunarul său și-l mută în alt buzunar, tot al său, de unde numai Dumnezeu știe ce se întîmplă cu cele 80 de milioane de euro pe an. Radiocom e o cutie neagră cu bateriile pe terminate, o epavă tehnologică și organizatorică pierdută în sudul oceanului bugetar”, susţine Tolontan.

Alte surse, citate de jurnalist, spun că, de fapt, Radiocom ar fi o companie strategică, care a fost gândită astfel încât să acopere teritoriul României și nu zonele populate semnificativ.

„Cu alte cuvinte, ceea ce este risipă pentru industria de știri e benefic pentru serviciile speciale civile sau militare. Dar, dacă așa stau lucrurile, atunci să știm și noi, cetățenii, că, prin intermediul releelor decontate de Televiziunea Publică și Radioul Public, mai degrabă află guvernul ce fac oamenii decât află oamenii ce face guvernul!”

Cătălin Tolontan este de prere că TVR ar trebui să plătească impozite la stat, aşa cum fac posturile TV private.

„Cred că soluția presei de calitate stă în zona nonprofit și că TVR și Radio România sunt obligate să facă jurnalism adevărat. Însă să speri că vei salva din publicitate Televiziunii şi Radioului Public și că oricine zice altceva are vreo prietenie cu televiziunile private înseamnă să-ți lipsească simțul proporțiilor. Astea-s calculele și le poate face chiar și Victor Ponta, singurul premier care crede că un an, doi înseamnă, din perspectivă economică, „pe termen lung”. Vai de capul nostru!”, conchide jurnalistul.

Televiziunea și radioul public finanțează o companie din banii contribuabililor

Urmăriți B1TV.ro și pe
`