Teodor Meleșcanu, după discuțiile de la BEC: Am prezentat propunerile noastre. Pe legislația actuală nu este posibilă crearea de noi secții de votare (VIDEO)

Teodor Meleșcanu, după discuțiile de la BEC: Am prezentat propunerile noastre. Pe legislația actuală nu este posibilă crearea de noi secții de votare (VIDEO)
Foto: B1 TV

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit marţi dimineaţă cu reprezentanţi ai BEC pentru a discuta „modalităţi legale” de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, precizând că există în prezent cereri de la ambasade pentru 25 de noi secţii de vot.

După discuțiile cu reprezentanții BEC, Teodor Meleșcanu a declarat că MAE a prezentat o serie de propuneri, asupra cărora BEC urmează să transmită un punct de vedere, dar că pe legislația actuală nu se pot înființa noi secții de votare.

”După prezentarea propunerilor BEC a solicitat ca toate propunerile făcute să fie puse într-un document scris pe care îl vom trimite în cursul zilei de azi și BEC va exprima puncte de vedere în legătură cu ce putem face și ce nu putem face. Nu s-au discutat niciun fel de soluții, am prezentat propunerile noastre, urmează ca BEC să ofere un punct de vedere. Pe legislația actuală nu este posibilă crearea de noi secții de votare, dacă se vor face niște derogări, dacă se găsesc niște modalități de modificare putem discuta. Altfel ne concentram pe măsurile de fluidizare a procesului de votare.” a spus noul ministru de Externe. 

La sosirea la sediul Biroului Electoral Central, Meleșcanu declarase că a venit cu toate proiectele pregătite și că speră ca în cursul discuțiilor să se găseasă o soluție pentru rezolvarea problemei votului din diaspora.

”Toate proiectele sunt pregătite. Inclusiv pentru alocarea de bani. Cel mai bine e să discutăm direct. Suntem dou instituții responsabile care au același obiectiv, acela de a respecta dreptul românilor de a vota. Vom discuta despre cum să rezolve problema votului românilor din diaspora.”, a spus Meleșcanu. 

Noul șef al diplomației a declarat luni, pentru B1 TV, după ce a fost propus pentru funcția de ministru, că primul lucru pe care îl va face în noua sa calitate va fi să discute cu reprezentanții BEC în vederea rezolvării problemei votului din străinătate.

”Primul lucru pe care-l voi face, voi avea o discuție la BEC cu prevederile legale în fața noastră și cu un aviz concret din partea BEC pentru rezolvarea acestei probleme. E greu să spun (dacă vor putea fi suplimentate secțiile de votare) până nu discut eu cu BEC. Mai e și o chestiune importantă, a timpului rămas și a modalităților administrative. Va trebui să avem toate opțiunile deschise. Obiectivul fundamental este votul din diaspora, ca toți românii să își poată exercita votul”, a precizat Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu, după discuțiile cu reprezentanții BEC