Teste pentru COVID-19, obligatorii în restaurante, ar putea reduce numărul clienților: Este absurd să dai 45 de euro ca să mănânci de 50 de lei

Teste pentru COVID-19, obligatorii în restaurante, ar putea reduce numărul clienților: Este absurd să dai 45 de euro ca să mănânci de 50 de lei
Foto: Pixabay.com

În București, dar și în multe alte orașe din România, a fost depășit pragul de trei la mie rata de infectare. Astfel, clienții sunt obligați să prezinte certificatul de vaccinare sau un test negativ pentru COVID-19, la intrarea în restaurante.

Odată cu intrarea în scenariul roșu, locuitorii acestor orașe vor fi nevoiți să respecte noile restricții, printre acestea se numără și condiționarea accesului în restaurante și baruri, cluburi, săli de fitness, săli de jocuri de noroc, competiții sportive.

Pentru persoanele vaccinate, această măsură nu vine cu un cost suplimentar pe care ar urma să-l suporte din buzunarul propriu, însă pentru cei care nu s-au imunizat în fața COVID-19, testarea, necesară la intrare în restaurante, presupune o plată suplimentară.

Patronii de restaurante se așteaptă la clienți mai puțini

Certificatele verzi vor fi verificate la intrare în fiecare local, printr-o aplicație ce permite acest lucru și poate fi descărcată de angajații restaurantelor. Astfel, ei vor verifica dacă o persoană este vaccinată, sau dacă a fost testată negativ pentru COVID-19.

Totuși, patronii de restaurante se așteaptă la clienți mai puțini, având în vedere că testele pentru COVID-19 nu sunt tocmai ieftine. Mai mult decât atât, până și ei consideră absurdă plata sumei de aprox. 45 de euro, pentru testul COVID-19, necesar în restaurant, având în vedere că valoarea consumației ajunge la aproximativ 50 de lei.

Cred că este puțin absurd pentru cineva să meargă să își plătească un test de 45 de euro că să vină să mănânce într-un restaurant ca să mănânce cu 50 de lei 70 de lei și uitându-ne la procesul de vaccinați în România, care este destul de mic, cred că va fi o scădere semnificativă.

Personalul în HoReCa… există o gaură destul de mare. Sunt poziții pe care nu le avem acoperite. Este cu atât mai greu să găsim o persoană care să se ocupe de acest aspect, să verifice clienții la intrare”, a precizat patronul unui restaurant din Capitală, pentru Digi 24.

Certificatul verde, necesar la intrare în restaurante. De unde și cum poate fi descărcat

Cei care s-au vaccinat pot descărcat certificatul verde de vaccinare de la vaccinare-covid.gov.ro. Totodată, persoanele care doresc să intre într-un restaurant, în baza unui test negativ pentru COVID-19, au nevoie de o analiză realizată într-o clinică specializată, avizată de către DSP.

Astfel, ei vor fi luați în baza de date a DPS, după ce primesc rezultatul și va putea fi generat certificatul verde.