Titus Corlăţean s-a adresat forurilor internaționale, reiterând angajamentul României privind respectarea principiilor statului de drept

Titus Corlăţean s-a adresat forurilor internaționale, reiterând angajamentul României privind respectarea principiilor statului de drept
Foto: agerpres.ro

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a adresat mai multor foruri internaționale după scrisoarea trimisă acestora de către președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Corlățean i-a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, în care reiterează angajamentul Guvernului privind respectarea principiilor statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional.

„Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis, în după-amiaza zilei de 8 august 2012, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România. Ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul Guvernului României privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional. Totodată, a menţionat solicitarea adresată, la data date de 31 iulie 2012, de către Primul Ministru, Victor Ponta, tuturor actorilor politici de a respecta independenţa Curţii Constituţionale”, se arată într-un comunicat al MAE remis, citat de Mediafax.

În comunicat se precizează că MAE va continua, în perioada următoare, să transmită în atenţia Comisiei de la Veneţia toate elementele pertinente referitoare la evoluţiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui României.

Reprezentanţa României la Strasbourg a contactat de urgenţă, marți, secretariatul Comisiei pentru comunicarea exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio.

Marți, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a transmis o scrisoare către mai multe foruri europene, printre care și Comisiei de la Veneția, în care se plânge de presiunile politice care se fac asupra Curții.

Președintele Comisiei de la Veneția a reacționat imediat declarând că ceea ce se întâmplă în România este ”inadmisibil.”

De asemenea, Corlățean a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, pe aceeași temă.

Ministrul afacerilor externe a confirmat Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei angajamentul Primului Ministru, Victor Ponta şi al Guvernului României de respectare integrală a principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţa justiţiei şi a Curţii Constituţionale şi l-a informat pe Jean-Claude Mignon în legătură cu apelul Primului Ministru, Victor Ponta, adresat la data de 31 iulie 2012, tuturor actorilor politici, de a se abţine de la orice formă de presiune exercitată asupra Curţii Constituţionale a României, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul a precizat că cei doi interlocutori au căzut de acord asupra necesităţii unui contact permanent între autorităţile române şi conducerea Consiliului Europei, care să permită clarificarea oricăror semne de întrebare existente la adresa evoluţiilor din România.

Și alte instituții internaționale s-au sesizat în urma scrisorii CCR, solicitând încetarea acestor presiuni și respectarea statului de drept.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului