Tot Bucureștiul intră în scenariul 2 al deschiderii școlilor. Orele se vor face în sistem hibrid: Prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursurile online

Tot Bucureștiul intră în scenariul 2 al deschiderii școlilor. Orele se vor face în sistem hibrid: Prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursurile online
Captură Video B1 TV

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat, luni, că toată Capitala se încadrează în scenariul 2 privind deschiderea anului școlar. Asta înseamnă că vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii, notează edupedu.ro.

Precizările Inspectoratului vin în contextul în care, anterior, Ministerul Sănătății publicase datele privind evoluția epidemiei de coronavirus în București și, potrivit documentului, doar Sectoarele 1, 2 și 6 intrau în acest al doilea scenariu.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a precizat, însă, că, potrivit datelor transmise către Direcţia de Sănătate Publică București, rata de incidenţă a îmbolnăvirilor, cumulată la 14 zile, e de 1,12. Asta înseamnă că, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației, tot municipiul București se încadrează în scenariul 2.

Rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate, publicată de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat, luni, rata de infectare cu coronavirus în fiecare localitate din România. Documentul include datele în baza cărora fiecare școală va decide în care dintre cele trei scenarii își va relua activitatea.

Potrivit ratelor de incidență din 7 septembrie, 43 de localități din România se încadrează în scenariul roșu, 410 în cel galben și 2.728 în cel verde.

„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Cele trei scenarii de începere a anului școlar 2020 – 2021

Potrivit primului scenariu de începere a școlii, cel verde, toți preșcolarii și toții elevii revin fizic la ore, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Scenariul al doilea, cel galbel, presupune un sistem hibrid de desfășurare a orelor. Vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii.

În al treilea scenariu, cel roșu, toți preșcolarii și toți elevii iau parte la cursuri online.

Condițiile în care părinții pot opta pentru școala exclusiv online

Pe 1 septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,declaracă părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități.

La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie,afirmacă elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.

Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.

Ultima oră
10:13 - Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane