Tot ce vrei să știi despre iris

Tot ce vrei să știi despre iris

Floarea de iris este una dintre cele mai iubite plante de grădină, care se reamarcă prin aspectul delicat și prețios, prin coloritul intens, dar și prin parfumul discret. Planta perenă cunoscută sub denumirea populară de stânjenel, face parte din familia iridaceelor și cuprinde peste 200 de specii.

Principalele soiuri de iris sunt:

 1. Iris cu barbă – are caracteristică pubescența periantului exterior. Sunt excelente în paturi de flori și buchete.
 2. Iris pitic – frunzișul decorativ poate decora spațiul pe toată perioada sezonului, chiar și după înflorire.
 3. Iris bulbar – alegând bulbi de înaltă calitate te vei bucura de flori superbe.
 4. Iris siberian – cele mai frecvente soiuri în natură. Formează flori mai mici și un număr la mare de muguri pe un peduncul.
 5. Iris de mlaștină – prosperă pe peluze cu sol umed și nivel ridicat al apelor subterane.
 6. Iris japonez – plantele au o poziție aproape orizontală a petalelor, crescând dimensiunea florilor.

Cultivarea irisului

Floarea de Iris este o plantă care se poate cultiva foarte ușor, chiar și de către grădinarii fără experiență. Clima țării noastre este favorabilă pentru plantarea irisului și pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pe lângă acești factori este foarte importantă și calitatea bulbilor, așa că îți recomandăm să consulți catalogul Grădinamax, pentru a-ți alege soiurile favorite.

Cultivarea în teren deschis

Perioada ideală pentru plantare este toamna. Odată ales locul, este indicat să continui cu pregătirea terenului. Acesta se curăță în prealabil de buruieni, iar ulterior se adaugă nisip grosier sau pietriș pentru un bun drenaj.

Bulbii nu trebuie îngropați foarte adânc, adâncimea de aproximativ 8 cm fiind suficientă. Apoi plantele trebuie udate în abundență și se așteaptă înflorirea din primăvară.

Cultivarea în ghivece

Pentru cultivarea irisului este nevoie de un recipient de peste 20 cm înălțime și cu diametrul de cel puțin 25-30 cm. Bulbii se îngroapă la circa 8 cm adâncime, fie primăvara, fie toamna. Recipientul poate fi păstrat fie în interior în lunile mai reci, fie în exterior, într-un loc protejat. Cel mai important este să se folosească un pământ ușor și bine drenat.

Sfaturi pentru îngrijirea irisului

Floarea de iris este o plantă iubitoare de apă, mai ales în perioada în care are loc înflorirea. Astfel este recomandat să îi acorzi atenție deosebită în intervalul lunilor mai-iunie, când planta are parte de mai multă activitate.

Vara se recomandă să stropești floarea de iris pentru a combate bolile specifice și dăunătorii, dar în mod special, atunci când se observă anumite semne de îmbolnăvire. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că irisul este de obicei rezistent.

Cum înmulțim irisul

Înmulțirea florii de iris se face de obicei prin divizare. Pentru înmulțire pot fi folosite și semințe însă în cazul acesta înflorirea va avea loc începând cu al 3-lea an de la plantare.

Creșterea florilor de iris în teren deschis depinde de soiul ales. Comandă bulbii de iris din soiul preferat, alegând din catalogul GrădinaMax.

 1. Poți utiliza rizomi sau bulbi, însă în ambele situații înmulțirea se va face în același mod.
 2. Se selectează doar rizomii și bulbii sănătoși: se utilizează doar aceia care deja prezintă muguri.
 3. Toamna, rizomii și bulbii se așează în rânduri formate.
 4. Materialul de plantare se așează într-o groapă de circa 10 centimetri adâncime.
 5. Între plante se păstrează o distanță de aproximativ 10 centimetri, iar în ceea ce privește distanța dintre rânduri, ea va fi de aproximativ 20 de centimetri.

După procesul de plantare fiecare plantă se va uda bine însă va trebuie evitată acumularea de apă, în vederea protejării rizomilor și bulbilor.

Tăierea irisului

Florile ofilite trebuie îndepărtate în mod constant. Irisul cu barbă va înflori secvențial pe muguri distanțați de-a lungul tulpinilor.

Odată cu terminarea perioadei de înflorire, tulpinile trebuie tăiate la baza lor, însă nu se taie frunzele de iris. Frunzele își continuă fotosinteza și generează energie pentru anul viitor.

Taie vârfurile maro și tulpina înflorită până la rizom – pentru a descuraja putregaiul. După înghețul de toamnă se va tăia frunzișul și se va îndepărta orice frunză care pare îngălbenită sau pătată. Dacă frunzele îngheață, ele trebuie îndepărtate.

Boli și dăunători

În ciuda faptului că florile de iris sunt considerate a fi plante nepretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere, ele pot fi atacați de boli fungice, bacteriene sau virale și de diferiți dăunători. De asemenea melcii, afidele și muștele albe pot fi o pacoste.

Pentru toate astea poți consulta magazinele de specialitate și poți încerca produsele din catalogul Grădinamax.

Tags:
Ultima oră
13:56 - Răzvan Bezdedeanu, președintele USR PLUS Buftea, este implicat direct în mafia gunoaielor
13:51 - Carla`s Dreams, în pericol! Au sărit la bătaie, dar paznicii au intervenit în forţă!
13:44 - Talibanii au interzis frizerilor afgani să mai radă și să tundă bărbile. ”Nimeni nu are dreptul să se plângă”
13:39 - Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
13:32 - Cristian Pistol, consilierul lui Cîțu, o înlocuiește pe Mariana Ioniță la șefia CNAIR. Șeful CA-ului al CNAIR, un fost consilier al Vioricăi Dăncilă și apropiat al lui Dan Voiculescu
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)