Tot mai multe cazuri de COVID-19 în școli. Beatrice Mahler: Problema majoră este în fața unităților de învățământ, unde regulile nu sunt respectate aproape deloc (VIDEO)

Tot mai multe cazuri de COVID-19 în școli. Beatrice Mahler: Problema majoră este în fața unităților de învățământ, unde regulile nu sunt respectate aproape deloc (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tot mai multe cazuri de COVID-19 au fost depistate în școli. Din ce în ce mai mulți copii au fost confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, iar unitățile de învățământ încep să recurgă la scenariile roșii, potrivit B1 TV. De la izbucnirea crizei sanitare și până în prezent, la nivel de bilanț general, 113.589 depersoane au fost diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus la nivel național.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tot mai multe cazuri de COVID-19 în școlile din România

Noul an școlar a debutat în 14 septembrie. În Capitală, cel puțin 10 școli au înregistrat cazuri de infecție cu noul coronavirus în rândul elevilor sau al profesorilor. Din nefericire, copiii au început să transmită boala în cercul lor de prieteni, iar aceștia ar putea duce virusul și mai departe, în alte unități de învățământ.

Nici la Galați nu este o situație mai bună. Autoritățile au confirmat încă două cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor. Este vorba despre un copil din clasa a VII-a de la Liceul de Artă și un tânăr de clasa a X-a de la Liceul din Târgu Bujor. Totodată, o femeie de serviciu de la o școală generală dintr-o comună aflată în nord județului a fost confirmată cu infecție cu SARS-CoV-2.

„Trei săptămâna trecută și în weekend încă trei cazuri. Anchetele epidemiologice sunt în curs de desfășurare”, a declarat Liliana Iordănescu, reprezentant al DSP Galați.

În județul Timiș, două școli au trecut în scenariul roșu. Un număr de opt elevi și șase profesori au fost confirmați cu COVID-19.

„Suntem pe un trend crescător în ceea ce înseamnă elevi care sunt infectați sau confirmați pozitiv deopotrivă și al claselor care se închid”, a afirmat Marian Popescu, inspector-șef al ISJ Timiș.

Numărătoarea nu se încheie aici. În județul Cluj, 15 elevi și 11 cadre didactice au fost depistați cu infecție cu noul coronavirus. În județul Giurgiu, trei elevi și trei cadre didactice au fost și ei testați pozitiv.

Ce a declarat Beatrice Mahler despre situația școlilor

Specialiștii susțin că regulile sunt respectate în școli și că problema o reprezintă activitățile din afara unităților de învățământ.

„Problema majoră, dacă ne uităm la școli, este la ce se întâmplă în fața școlilor, unde dimineața, la prânz, când părinții își petrec copiii spre școală, regulile nu sunt respectate aproape deloc”, a spus Beatrice Mahler, managerulInstitutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Totodată, aceștia susțin că părinții sunt cei responsabili pentru felul în care își protejează copiii.

„Trebuie să informăm și să conștientizăm nivelul acestor reguli în rândul părinților, pentru că până la urmă riscul de infectare a copiilor noștri în școală pleacă de la noi, de la modul în care ne comportăm în comunitate, de la modul în care respectăm purtarea măștii. Pentru că din cele trei reguli de aur, pe primul loc aș spune că este purtarea măștii, obligatoriu distanțarea dintre noi, iar spălatul mâinilor este o regulă pe care cu siguranță toți trebuie să o respectăm cât mai mult alături de copii noștri”, a mai adăugat Beatrice Mahler.