Traian Băsescu: Am stabilit soluţii pentru proiectele energetice ale UE

Traian Băsescu: Am stabilit soluţii pentru proiectele energetice ale UE

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său din Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

Preşedintele român şi-a început declaraţia prin menţionarea faptului că este convins că România va reuşi să consolideze o relaţie bilaterală extrem de puternică cu Turkmenistan, bazată pe interesul ambelor ţări. În acelaşi timp, Băsescu a precizat că România dezvoltă politica Uniunii Europene pentru Asia Centrală, zona Caspică.

„Am dezvoltat şi am stabilit şi soluţii pentru un palier larg de probleme în relaţia bilaterală dar şi în relaţia UE – Turkmenistamn, şi acestea vizează în mod deosebit proiectele energetice ale UE; în relaţia bilaterală- extinderea cooperării în diverse sectoare de activitate economică, precum IT, electricitate, domeniul mobilei, al textilelor, al motoarelor electrice”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele României a luat în considerare şi studenţii turkmeni de pe teritoriul ţării noastre, 66 la număr, pentru care statul român va mări numărul burselor de studiu.

„Am stabilit să mărim numărul de burse acordate studenţilor turkmeni, având in vedere perspectiva dezvoltării economice în diverse domenii, în aşa fel încât, în paralel, să aibă parte şi o pregatire a tinerilor specialişti turkmeni în domeniul tehnologiei româneşti. Numărul de burse va fi stabilit de cei doi miniştri ai Educaţiei în cursul acestei vizite”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a dorit să îşi exprime satisfacţia pentru disponibilitatea Turkmenistanului de a participa la poltica energetică a UE, prin dezvoltarea coridorului sudic.

„Considerăm absolut expresă solicitarea Turkmenistanului de angajare în aceste proiecte, bazate pe două elemente fundamentale: un acord politic între UE şi Turkmenistan şi cosntituirea unui consorţiu în vederea conductei pe sub Caspică, între Turkmenistan şi Azerbadjan.

Traian Băsescu, concluzii după întâlnirea cu omologul turkmen