Traian Băsescu, la lansarea volumului „Istoria comunismului în România”: Declararea comunismului drept ilegitim și criminal, cea mai inspirată acțiune

Traian Băsescu, la lansarea volumului „Istoria comunismului în România”: Declararea comunismului drept ilegitim și criminal, cea mai inspirată acțiune

Preşedintele României, Traian Băsescu, a  participat marți, la lansarea volumului „Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu”, care a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Șeful statului a susținut un discurs, în care a explicat importanța acestei cărți, care, în viziunea sa, oferă explicația multor lucruri care se ptrec și astăzi în țara noastră.

Băsescu a caracterizat regimul comunist ca fiind unul ilegitim și criminal, precizând că raportul de condamnare a comunismului, una dintre cele mai inspirate şi corecte acţiuni ale administraţiei prezidenţiale.

„Avem șansa uriasă ca încă fiind în viață, să știm aceste lucruri, cum s-au luat decizile, care au fost obiectivele deciziilor și vă rog să mă credeți că fiecare nou pas în susținerea cu documente din arhivele naționale sau orcărei alte instituții a raportului prin care, pe 18 decembrie 2006, am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim și criminal îmi dă sentimentul că probabil umbrela prezidențială așezată asupra muncii istoricilor a fost unul din cele mai inspirate și corecte atitudini și acțiuni ale Administrației prezidențiale în cele 2 mandate. Nu exagerez, pun deasupra proceselor de modernizare a statului raportul de condamnare a comunismului pentru că aici avem explicația multor lucruri care se petrec astăzi. De la instisfacția noastră pentru decalajul între România și statele care nu au avut parte de comunism, de la atitudinile noastre încă vizibile și astăzi, generate de metode și mentalități neadaptate încă noului drum al României”, a declarat Băsescu.

Șeful statului a amintit traiul pe care românii au fost obligați să-l îndure în comunism, atunci când „le-a fost furat cel mai sfânt lucru-libertatea”.

„Toate acestea au o explicație în ceea ce cercetătorii ne dau șansa să vedem cu ochii noștri încă aflându-ne în viață. Cei care am fost cetățeni ai statului totalitar am avut de multe ori convingerea că facem ce trebuie, cei care ne-am proiectat viața după niște obligații generate de niște ideologii care nu au nimic in comun cu cel mai sfânt lucru pentru om- libertatea de a-ți decide viața. Am convingerea că volumele urma vor fi cel puțin la fel de concludente ca volumele 1 și 2”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, președintele și-a exprimat dorința să apară și un volum 6 din această serie.

„Mi se pare extrem de important ca aceste volume de documente să apară. Este singurul mijloc pentru a da substanță și a nu lăsa la nivel de discurs raportul pentru condamnare a comunismului, fără aceste volume, oricând acel raport poate fi contrazis, mistificat. Noi o să ne ducem și rămân copiii noștri, care nu au trăit în comunim. Rămâne ce scrie în aceste documente. Acel regim a fost criminal. Am convingerea că ne trebuie și volumul 6, care să acopere efectele comunismului de după revolutia din 89, care se simt și astăzi”, a conchis președintele României.

Băsescu: Comunismul este ilegitim și criminal

Embed: " />