Traian Băsescu, despre scadalul protocoalelor SRI: Problema e la judecătorii care dau prea ușor aprobări de interceptare (VIDEO)

Traian Băsescu, despre scadalul protocoalelor SRI: Problema e la judecătorii care dau prea ușor aprobări de interceptare (VIDEO)

Traian Băsescu a vorbit într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre subiectul protocoalelor încheiate între Direcţia Naţională Anticorupţie, DIICOT şi Serviciul Român de Informaţii. Fostul șef al statului a precizat că în timpul mandatelor sale nu au fost avizate astfel de protocoale în cadrul CSAT și că nu cunoaște conținutul unor astfel de documente.

„Nu s-a luat niciodată deciza și nici nu au foat avizate protocoale în CSAT. În CSAT nu erau posibile abuzurile pentru că acolo e ministrul Justiției, e prim-ministrul, e ministru de Externe, e ministrul de Finanțe. În CSAT, președintele are un vot ca toți ceilalți membri. Acolo, dacă un singur membru e împotrivă, nu se poate lua decizia. E mult mai democratic decât Guvernul, unde degeaba vrea un ministru ceva, când a dat premierul cu ciocănelul, aia e decizia”, a declarat Băsescu.

Întrebat dacă aceste protocoale sunt legale, fostul președinte a răspuns: ”Nu le știu conținutul. Nu am văzut niciodată un astfel de protocol, dar dacă în protocolae sunt proceduri de colaborare de genul: ofițerul vine și îmi predă informarea, tu îmi predai informarea înapoi după 24 de ore, fără să îi faci copii… Bănuiesc că asta s-a cerut și magistraților procurori.

Singura instituție care a primit investiții pentru a avea un sistem capabil să facă interceptări în toate condițiile a fost SRI. Nimeni nu a considerat în statul român că toate instituțiile trebuie să aibă propriul lor sistem de interceptare, ar fi și o prostie”.

Băsescu a mai spus că, din punctul lui de vedere, cea mai mare problemă este la judecătorii care execută „fără să clipească” solicitările venite de la serviciile de informații.

„Aici cheia este una singură: cum se aprobă interceptările și supravegherea, cât de corecți sunt judecătorii. Dacă judecătorii sunt niște slugi subordonate SRI, care când a mustăcit un sergent major din serviciul de informații, el dă autorizație de interceptare fără să respire, sistemul este compromis de oameni care nu-și fac treaba. Solicitarea lui Tăriceanu, să fie un centru de ascultare independent este corectă. (…) Răul principal acolo îl văd, pentru că altfel, nu scăpau servicile secrete de sub control”, a mai spus Traian Băsescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.